Kod mene je situacija pre jedno godinu dana postala toliko nepodnošljiva po pitanju buke i pregrevanja, da mi je došlo da zavrljačim laptop sa terase.
Što je najgore, od spolja je sve izgledalo tip-top: bakarni hladnjak je izgledao fabrički čist, svi ostali ventilacioni otvori takođe... jer sam ja to usisavao relativno redovno.
Ipak, ja odlučih da ga rastavim i zamenim pastu... otvorio sam ga i umalo se nisam šlogir'o, kad sam na rešetki hladnjaka, na delu koji se naslanja na ventilator, zatekao jebeni TEPIH od prašine! Znači, to je bukvalno tepih! Kompaktna, sunđerasta tvar, debela oko 4-5mm, koju sam pincetom pokupio u jednom komadu! Nije ni čudo što ventilator nije imao efekta, kad je bio zaklonjen tim tepihom prašine.
Na još dva mesta je stajala slična brljotina... i to sam maknuo, usput skinuo hladnjak i namazao najkvalitetniju termalnu pastu, vratio sve nazad i zblanuo se potpunom tišinom i temperaturom za (koliko se sećam) 13°C NIŽOM!
Naravno, za ovakav rezultat je krivac pre svega konstrukcija hlađenja, koja očigledno nije odrađena dobro. Ne mora da znači da se sličan efekat čišćenja može ponoviti kod nekog drugog. Inače je laptop MSI.
Pozdrav