Uh, bas ti hvala za tako lepe komentare, stvarno!
Nazalost, landscape zavisi mnogo od vremenskih uslova i zato je ponekad frustrirajuce kad ti sunce "spere" te L boje, a overcast ubije kontrast. Zbog ovih fotki sam ostao u do mrklog mraka u nekom nepristupacnom kamenjaru gde turisti ne idu ni po danu. Smejacete se, ali u povratku sam okidao blic u zemlju kako bih video nesto i izbegao otvorene prelome
Da probam da pojasnim moju kuknjavu za DR. Da ne postoji Sony, nikad mi ne bi palo na pamet da se zalim u vezi bilo cega u vezi ovog aparata, jer ja moj mark 2 obozavam. To je stvarno fenomenalan aparat i jako su retke situacije da nesto sa njim ne moze da se uradi. Ako se zna sta se hoce, uvek ima nacina i sa mnogo losijim aparatom, uz par komada opreme sa strane (poneko svetlo, stativ, filter i softver).
Ja sam fotografiju "ozbiljnije" poceo da ucim otprilike nesto malo pre nego sto sam uzeo taj 5d mark 2. I to ozbiljnije je u stvari par puta godisnje, bez pritiska sa strane i razmisljanja o kojem cemu drugom. Ali zato ne prodje dan da ne citam knjige i tutorijale o fotografiji i obradi.
Sad me je sramota razloga zbog cega sam presao sa 40d na FF. Razlika u IQ jeste bila drasticna odmah iz aparata i fotke su bile na oko bolje iz prve, prosto zbog IQ-a i L stakla koja neuporedivo bolje leze na FF telo. Sad kad pogledam stare fotke na 40d, shvatam vrlo dobro koliko sam bio u zabludi. Sve je to moglo mnogo bolje i sa 40d i za te kardinalne greske bih sebi prvo nalupao samare, a onda zabranio kupovinu
Kad bih sad savetao pocetniku koji ima nameru da ozbiljnije bavi fotografijom i da nauci nesto, uvek bih mu savetovao da uzme polovno entry telo sa 50mm normalcem i terao ga da fotka iskljucivo sa tim i sa max ISO 400. Onda bih mu rekao da zaboravi na dobru fotku nekoliko meseci. Tek kad bi naucio da napravi cestitu fotku i to ne da ga "usere", nego da ih pravi u seriji, znajuci tacno kako je dosao do rezultata, dao bih mu jos slobode i to prvo dodajuci jedno svetlo, pa dva svetla, pa tri itd... E tek tad bi mu savetovao da sam izabere telo i objektive koje zeli.
Poenta price je da mislim da ce moderna oprema da namnozi generaciju wanna be fotografa koji nece biti prisiljeni da nauce kako pravilno da eksponiraju fotku i kako da kadriraju, a ne da vuku slajdere i kropuju 100mpx. mada, to me ne poresa mnogo, pravi fotograf ce da napravi dobru fotku uvek i sa bilo cim.
DR bih zeleo, jedino zbog komotnijeg rada i manje vremena koje bi bi trebalo u post produkciji. Nesumnjivo bi bilo lakse, a koliko bi rezultati bili bolji ako se stvarno ima volja da se napravi dobra fotka.. verovatno jako malo poboljsanja
Na poslednje tri sam radio exposure blending sa dve ekspozicije