...drugaru za CV jedan portretić...sa leve strane kao glavno svetlo softbox 80*80, kao rim softbox 90*60 sa desne strane malo iza njega!
ja se u portrete nista ne razumem ali se u CV-e razumem mnogo. Ako udje u uzi izbor njegov CV ce neko STAMPATI i to 99% na BW stampacu (neki laser sa usra1234 tonerom) ... ovakva slika izgleda lepo na ekranu, na papiru sa iz PDF-a u laser ima da izgleda kao crnac u tunelu
- on ga je u startu zasral sa belu kosulju, bela se uvek smor slika, uvek uzasno izgleda na bw printu laserom
- ti si turio tamnu pozadinu, verovatno da bi dobio taj oreol i istakao njega u belo kosuljce
- cak i da se proguta belo kosuljce i tamna pozadina, ten mu je kao da je malopre izasao iz kvarcne pecke i lako moze da prodje kao arapin, nasa balkanska konstitucija i crte lica sa malo tamnijom kozom vuku lako na zapadnoarapske zemlje, mozemo biti anti rasisti do prekosutra, to u mnooogo velikih firmi predstavlja veliki minus pri zaposljavanju ..
tako da, za dobru sliku za CV (ne za dobru portretnu fotografiju, tu nek te savetuju kolege koje imaju umetnicku crtu, ja nemam)
- bela pozadina, da kad se covek printne to izgleda dobro a ne kao mrlja na papiru
- svetao ten ako je belac, ako nije belac onda jbg sta je tu je
- kontrast i osvetljaj takav da kad ga pljunes na 300-600dpi laser to izgleda ok (vidi se ko je na slici, a ne bude mrlja na papiru)
sve ostalo je sekundarno (plitak dof, lepe senke, oreol iza glave, zadnje rame van fokusa dobra dijagonala, ostra linija vilice..) ... naravno treba, ali ove tri stvari su prve .. posto mi koji te CV-e citamo uglavnom nemamo nikakvu ideju o umetnosti i ako to na papiru izgleda ko mrlja bolje da slike nema...