Pa sta znam... oba stakla umeju da naprave shizofren bokeh, ali valja voditi racuna i o tome da nisi bas uvek i redovno u okruzenju koje ti pruza provociranje takvog bokeha. Jer, generalno kad fotkas sa ovim staklima... ti ciljano ides da ubodes lud bokeh, i shodno tome i centralni motiv koji ti je u fokusu, zapravo namestas prema pozadini.
Sta hocu reci? Paaaa, nesto nisam odlepio na oba stakla u nekoj svakodnevnoj upotrebi. Bilo bi idealno da mozes probati oba stakla, pa doneti neki sud skrojen po tvojim merama. Kazem, oba stakla jesu zanimljiva, ali eto... ja sam nekako prosao pored njih... sto ne znaci da bi ti uradio isto to.
Nadimach by
ZRodic, on Flickr
Ovo je meyerom, a da me ubijes ne znam gde su mi test fotkice sa Heliosom
Sto se tice oba stakla, koliko se secam neke ljude je zezao ovaj aperture pin [2]. Adapter ga nije pritiskao pa je uvek bio sirom otvoren, sve dok ne pritisnes papucicu [1]. Sad, imas raznih adaptera, pa povedi racuna i o tome. Meni na NEX-u adapter ne pritiska taj aperture pin, a nemam sada kod sebe M42 adaptere da ti slikovito pokazem kakav je adapter za EOS ili Nikon... a ni google me sad bas ne voli pa da ti pronadjem sliku. Uglavnom, guglaj termin "m42 adapter with flange plate" (primeri u prilogu na kraju posta)
E sad, kljucno pitanje i odgovor:
Nisam neki pobornik lozenja drugih da krenu u bacanje para na stare objektive. Ipak su to stara stakla cesto olupana, puna kojekakvih maglina, muljavih listica blende... i slicno, a neretko su precenjena. Kupovina dobrog MF stakla nije nesto sto se obavlja u jednom danu, odlaskom u prodavnicu ... vec je to ipak dugotrajan proces koji se zasniva na merkanju, cekanju i poverenju ka prodavcu.
Uvek dodje taj momenat kada shvatis da si u nekoliko MF stakala ulozio novca koliko u jedan nov krsten objektiv koji ima AF. Tako da, razmisljaj i na tu temu.
Dobro staklo, i dalje puno kosta. Evo, ja vec mesecima ne mogu da pronadjem nesto ispod 30mm, a da ne kosta levi bubreg i desno plucno krilo. A da pritom, valja kao primerak!!! Ne zaboravi da termin "birani primerak" postoji i svetu najnovijih stakala, pa zamisli kako je tek ovde.
Licno, volim da se igram MF objektivima... i u tu namenu sam cak kupio i nex milc, bas zato sto je paleta objektiva koji se mogu prikaciti znatno sira nego na dSLR aparatima. Ali, to sam ja... i moje shizofreno cepanje
sto svakako ne preporucujem i drugima.