za ove što se lože na tačkice kao da je to jedina relevantna stvar za finalan output, par stvari.
kako sam verovatno jedini (bivši) vlasnih nex tela i tog dotičnog objektiva (na ovom forumu), mogu samo dobronamerno da vas posavetujem da zaobiđete u širokom luku nex, pardon alfa telo u kombinaciji sa Emount objektivima (u ovom trenutku).
prvo, boje su loše, neverovatno je kako skin tones, pejzaž ili bilo šta drugo izgleda loše. nije problem sa jpg, čak ni raw editovanje ne može da se sredi (barem ne ja u LR) da izgleda kako treba, tj. kako canon boje. ok, nisam video slike sa ovog modela, ali ako je to slučaj sa prethodnim modelima, a lično sam se uverio koliko su boje loše na "jučerašnjim" 3N/5T, ne vidim da će ovaj model biti bolji po tom pitanju.
drugo, taj dotični kit objektiv, iako mi se sviđa zbog svoje (male) veličine i ugrađenog zuma, što ga (pozitivno) razlikuje od svih ostalih kit objektiva, je abnormalno loš. koliko je peglanje (raw) šotke neophodno na 16mm da bi se ispravila geometrija, neverovatno, to dok ne vidite svojim očima ne bi ste verovali. takođe, taj objektiv je najveći krivac očajno sporog prolaznog vremena do prve šotke. dok objektiv obavi svoju inicijalizaciju/rotaciju, "načekaš se", što je dovoljno da momenat prođe, i zauvek ostaneš bez šotke.
Emount, očaj. ako iole nečemu vredi, košta ko svetog petra kajgana. za svaki emount model možeš naći canon ef/s/m pandan koji je i bolji i jeftiniji.
meni su loše boje bile dovoljan razlog da se ratosiljam mog nex-a.
i jedna informacija. dotični senzor f3.5-5.6 osetljive tačkice. u prevodu, PDAF radi samo na kit i ostalim sporim objektivima. natakari nešto bolje, ideš nazad na CDAF. mnogo lako se ložite bez da znate sve detalje.