Evo ja sad probao sa S120, ali ne znam kolike su razlike u odnosu na S110 (i da li ih ima).
Sve je proslo vrlo glatko - skines Canon "CameraWindow" aplikaciju sa marketa (Android), pokrenes, startujes "Location log", i to je to - skljocas slike, i ne mislis (aparat i GPS uredjaj - telefon, tablet - za to vreme nisu povezani, vise o tome u nastavku).
Kad kasnije odlucis da ubacis GPS podatke u slike, jednostavno povezes aparat sa uredjajem (par klikova kroz meni aparata), i "CameraWindow" ce na uredjaju automatski ponuditi da upise koordinate u fajlove slika (a sto inace mozes i sam inicirati izborom opcije "Add locations to images on camera"). To je citav postupak.
GPS podaci se ispravno vide u Windows-ovom "Properties > Details", pa pretpostavljam da ce i svi programi koji podrzavaju citanje GPS koordinata iz slika moci da ih koriste.
Bilo mi je isprva cudno sto aparat i uredjaj nisu u komunikaciji dok se slika, i kako uopste zna gde je koja fotografija uslikana, ali je resenje krajnje prosto, elegantno, i mislim pametno (nema trosenja baterije na Wi-Fi konekciju izmedju aprata i uredjaja u toku fotografisanja) - "CameraWindow" poklapa tzv. "timestamp" slike (vreme slikanja) sa logovanim lokacijama, i na osnovu toga u slike za koje ima dostupne (logovane) podatke upisuje GPS koordinate
E sad, ne znam da li se ovim pristupom gubi na preciznosti samog lociranja (zavisi koliko cesto "CameraWindow" loguje poziciju, i kako se i da li radi sinhronizacija casovnika), ali verujem da znacajno stedi bateriju aparata (cije trajanje i nije za neku pohvalu i bez koriscenja Wi-Fi-a). Sa druge strane, pretpostavljam da (znacajno?) utice na (krace) trajanje baterije samog uredjaj na kome "CameraWindow" radi logovanje pozicije.
p.s. Inace sam isprobao i upload na Facebook, i radi super
Mada je ovde na pocetku potrebno malo gimnastike u smislu otvaranja CANON iMAGE GATEWAY naloga i podesavanja Facebook parametara (preko kompjutera), ali kad se to jednom odradi kasnije je dovoljan samo Wi-Fi pristup internetu i par klikova kroz meni aparata, i eto slike online... Uz sliku se moze dodati i komentar, birati ko sve moze da vidi sliku, pa cak i u koji album da se postavi. Ja nesto mislim (i nadam se
) da ovo necu koristiti, ali eto, za zainteresovane, da znaju da ima i toga, i da radi lepo.