Mislim da je pametno da otvorimo ovakvu temu...Ovde mozemo da kacimo fotke koje su odbijene , a zelite pomoc kolega ...U ovoj temi bi bilo dobro da se komentarisu fotke ( po mogucstvu sa upustvom kako resiti problem)... Takodje mogu da se kace i fotke koje se salju na prijemni , pa da kolegama pomognemo i damo im neke smernice...
Takodje mozemo ovde novim stokerima ukazivati na najcesce razloge za odbijanje fotki...
Koliko meni iskustvo govori najcesci razlozi su :
Oversharpening: Nema potrebe da se fotke ostre za stok i cesto je to razlog odbijanja fotki...Ako vec morate budite jako pazljivi...
Banding: Ovo se lako resava i ne dozvolite da vam zbog toga odbijaju fotke...
Belo a nije belo: Ukoliko radite izolaciju na belom onda , je uradite kako valja...Ja nejcesece kad zavrsim celu fotku upalim Levels poigram se sa slajderima vidim da li mi je negde promako neki "crni" piksel...
Model R. : Desava se da vam je nekad mrsko da trazite MR ili ga lose popunite ...Uvek ako mozete trazite MR (popunite ga u potpunosti, ja cak skeniram i licnu kartu...)
Aberacija: Aberacija se jako lako skida u PS i LR , obratite paznju na to nemoj te da gubite vreme na ponovno slanje kad ne morate...
Fokus: Posebno na SS su zahtevni za fokus i fokusnu tacku , pri fotkanju obratite paznju na to , uz malo iskustva to ce vam postati rutina...
Fotku uvek proveravajte na 100 posto uvecanju i mislim da necete imati problema...
Ajmo malo ovaj deo foruma da pokrenemo , ima dosta stokera, ali smo svi nekako stidljivi ...Svima ce nam pomoc koristiti:)
P.S Mozda ne bi bilo lose da se napravi pod forum samo za stok , koji bi bio zakljucan i mogli da ga gledaju samo registrovani korisnici . Razmislite moderacijo nasa