Vec neko vrijeme razmisljam o nacinu numerisanja Nikonovih DSLR aparata, i nikako da sve pohvatam u neki logican slijed. Mislim da se i oni sami vise gube u tome... Pocecu da ih nekako "klasifikujem", a vi dopunite i ispravite ono sto ja nisam uradio.
Prvo cu pokusati pokriti DX format senzora.
Sto se tice entry-level klase, odnosno pocetnicke, brojka krece od D50. Njega, je, veoma nelogicno, naslijedio D40. Njega je naslijedio D40x, koji je bio skuplji, ali izgleda nesto losiji po nekim pitanjima. Posle njega je dosao D60. Onda su, umjesto da ide D70, presli na cetvorocifreni sistem numerisanja. Nasljednik D60 je D3000, pa D3100, pa D3200. E to na kraju je logicno.
Onda imamo klasu nesto malo iznad entry-level klase. Pocela je sa D100, pa onda nelogicno, nasljednik D70, kojeg je naslijedio D70s. Njega je naslijedio D80, a njega D90. Tu su opet pratili neku logiku brojanja.
Onda imamo D200, koji je bio otprilike najvisa klasa kod DX formata. Njega je naslijedio D300, pa D300s. E, onda opet prelaze na drugi sistem numerisanja, pa je izasao D7000, kojeg je sada naslijedio D7100, cija numeracija ima logike.
E, posle su uveli jos jednu dodatnu klasu, koja je otprilike zamijenila D90. Ne bas direktno, ali indirektno. Ona je pocela sa sa modelom D5000, a dalje su, srecom, slijedili logicnu numeraciju, pa su izasli D5100, D5200 a sada i D5300. Ona se, u novom Nikonovom oznacavanju, pozicionira izmedju entry-level D3X00 i visoke DX klase D7x00. Srecom, naznake su da nece vise biti tako drasticnog mijenjanja oznaka.
Mislim da bi to bilo to, otprilike, sto se tice DX formata senzora.
E sad, kod FX, odnosno full-frame formata su slicne kombinacije bile, samo, srecom, u dosta manjoj mjeri.
Vrh u FX ponudi je bio D1. Njega je naslijedio D1H, a istovremeno je izasao i D1x koji nije bio nasljednik H verzije, nego nesto malo izmijenjena H verzija. X je imao visu rezoluciju, ali je H imao brzi fps. Slicno je posle bilo i sa D2, s tim sto su bile H pa Hs i X pa Xs verzije. Posle njih je izasao D3, pa D3X, pa D4.
Kao i kod DX formata, i tu je bilo nekoliko klasa. D700 je bio otprilike u rangu D3. On je bio otprilike kao malo osakacena, ali zato puno manja, laksa i neuporedivo jeftinija verzija D3, ali zato nije pruzao puno manje. D700 je naslijedio D800, koji je bio otprilike isto to, samo u odnosu na D4.
E, onda je bila i "najniza" klasa u FX formatu, a to je bio D600, kojeg je sada "naslijedio" D6100. Namjerno sam stavio pod navodnike jer, i nije bas pravi nasljednik, nego vise "kozmeticka" promjena.
Mislim da sam otprilike pokrio sve sto se izdesavalo kod Nikona, u DSLR svijetu. Ne zamjerite mi ako sam sta pogresno napisao, nego ispravite i dodajte.
Komentari?!