Ma znam ja šta gde ima, samo kažem da gde god sam se kretao, specijalizovane prodavnice ili ne, Pentaxa ima manje od svih ostalih, uključujući i Sony i Olympus.
A u TC-ima se može videti/probati prava aždaja od objektiva, što znači da im egzotika nije strana - zato sam to pomenuo.
A inače sam više puta pominjao svoje kontakte sa Pentaxom i kako se to neslavno završilo. Čak sam imao ideju da se sastanem sa njihovim predstavnicima dok sam bio u Hamburgu, gde se nalazi i njihova evropska centrala i čak ni to nije urodilo plodom. Camera Labs je na svoj test primerak čekao mesecima, da se isti dogega sa Novog Zelanda... da li je moguće? DPR redovno izbacuje Pentax testove i po više od godinu dana nakon najave. Znači, nemojmo mešati lokalne prilike sa njihovim globalnim neprofesionalizmom. Oni i dalje gravitiraju u domenu statističke greške i nikakve "specijalizovane trgovine" im oko toga ne mogu pomoći, ako oni to sami ne žele. Oni NE ŽELE da otvore centralni servis ili barem da ovlaste neki, dok (po njihovim rečima) "ne budu imali dovoljnu potražnju, a to je dilema ranga "kokoška ili jaje" - kako očekuješ da imaš bolju prodaju, ako ne obezbediš uslove da neko uopšte poželi da kupi to što nudiš? Pa ko će pokriti garanciju? Benzinska pumpa? Nemojmo da se zamajavamo tričarijama, jer mnogi ne barataju osnovnim informacijama kada je ova materija u pitanju, a i ja sam već izgubio volju da iznova prepričavam svoja iskustva sa njima.
Šta god izbacili, za mene će biti neviđeno neozbiljna firma, sa zanimljivim proizvodima. To i ništa više. Na žalost.
Pozdrav