Reko bi samo par stvari na temu...pogledao sam fotke i sa tim sam zakasivao i sam...Problem je po meni uvek u senzoru...Kad su losi svetlosni uslovi,a neki deo pregori,uvek ce se javljati takva pucanja...jednostavno senzor ne moze da se izbori sa tom da kazem informacijom...Moj ti je savet da eto recimo kod one prve...Selektujes plavu boju u LR-u imas dole paletu,ili Selective Color u PS-u,i da lepo smanjis saturaciju plave...ublazices pucanje debelo...a to mesto koje je ispucalo slobodno predji Blur alatkom na recimo 30% da ne bude toliko uocljivo...Ja imam trenutno 650D i to je klasika kad je koncertna fotografija u pitanju,pa ponekad i kod klubske...
Jer ti obicno kad slikas u nocnim uslovima,da uzmemo za primer kit 18-55...Moras da okines iso na 1600 minimalno da bi dobio iole korektan snimak...vec na 3200 senzor se bori sa zrnom i pocinje da ludi a tad i nastaju ovakve zajebancije,bar ja imam takva iskustva...
Moj ti je savet da podeksponiras blago svaki kocertni snimak (ako ti nije za publikaciju vec za privatni portfolio) pa da rasvetlis i nabudzis naknadno u obradi,ostace ti svi detalji,a i bices u mogucnosti da manipulises svetlom) Pozdrav