Drugari, pošto imam daleko manje iskustva u svemu od vas što se tiče fotografije i korišćenja filtera bilo kog sistema, dobro mi dodju i ove diskusije šireg karaktera u odnosu na samo pitanje.
Verujem da je ista situacija i sa ostalim početnicima.
Usput, ovih dana sam imao u rukama P sistem, ali ne i na objektivu. Odustao sam odmah kad sam video plastični nosač... Smatram da je ulaganje uz razumnu cenu za foto opremu uvek dobar potez, jer sam i na svom malom iskustvu video greške "uštede" na pratećoj opremi. Osim toga, preturao sam i po netu... Za sada mi dobro izgleda komibinacija Z-pro nosača i HITECH filtera, ako bude "vremena"...
Tako, slobodno dajte vaša konkretna iskustva, jer je to najmerodavnije, bar u ovim slučajevima. Ovo kažem iz iskustva VND BIG filtera koga sam poručio iz Nemačke. Po specifikaciji ima zatamnjenje od 10 blendi, ali u mojoj praksi od nekoliko malih sesija upotrebljiv je do 6-7 blendi. Preko toga se javljaju neka delimična ili krstolika zatamnjenja po dijagonalama... U svakom slučaju mi koristi, ali navodim primer iskustva u praksi u odnosu na ono što se govori prilikom prodaje.
Pozdrav