Da,
ja sam dao praktican odgovor. Logicno je pretpostaviti se Mladen susreo sa problemom gubitka ostrine kad su u pitanju WEB rezolucije tj. da mu se promenio kvalitet fotke nakon kropa i risaiza.
Postoje dve stvari koje su mogle da se dogode:
1. Da je promenom rezolucije doslo do problema „resampling algoritam“ te da ono sto Mladen vidi ne vide i ostali posmatraci s druge strane zice na isti nacin pa bi u ovakvom slucaju dodatno izostravanje samo pogorsalo kvalitet ionako osiromasenog kadra, i
2. Da je promenom rezolucije stvarno i realno doslo do generalne degradacije koja se primecuje na bilo kom monitoru i u bilo kom softu.
Da bi se ustanovilo da li je rec o prvom ili drugom slucaju potrebno je fotku pregledati u vise razlicitih softvera. Posta vecina ljudi koristi AcdSee koji poseduje neki svoj algoritam za „redjanje piksela“ koji cesto ne pokaze „realan“ izgled fotografije, predlozio sam povecanje sharpesa po potrebi.
Svakako bi najbolje bilo da se fotka pre korekcije pogleda u nekoliko razlicitih softvera.
Ovo je sto se tice prakticnog dela primene. Sto se tice teorije, pa svima je jasno i nije potrebno dodatno objasnjenj da svaki resize degradira fotografiju, a sto se tice samog kropa (100%), on je onakav kakav je. Kad je u pitanju fotografija, 100% krop nije definisan ni monitorom ni softom za pregledanje vec iskjucivo fotoaparatom (senzorom sa svojim softom) i objektivom koji se koristi.