Evo da nastavimo temu sa kompaktom. Nema novih slika jer sam ga prodao i zato sledi jedno uporedjivanje. Fotka sa profi opremom je kadrirana tako da lici onoj koja je radjena DSLR-om iako joj ne lezi takva kompozicija.
Ovo nije bas najbolje poredjenje kompakta i dslr-a jer sam sa D7000 morao da napravim bolji snimak, ali je model odleteo pre vremena pa nisam imao vise vremena za eksperimentisanje.
To je ujedno i prva razlika ove dve kategorije - kompakt (ili P&S (point and shoot camera)) ima automatiku, kadriras i kliknes, a kod DSLR-a imas mogucnosti eksperimentisanja sa parametrima i svetlom (sto nije bas najbolje ispalo u ovom slucaju jer je model pobegao).
Evo fotke sa kompaktom
i sa DSLR-om
Odmah se vidi i druga razlika, a to je pozadina sto je pomenuo kolega @neo. Na prvoj je pozadina nervozna i blago ometajuca, a kod profi opreme je sve mnogo mutnije. Na drugoj iako je mutnija vidi se grana levo gore koja je ometajuca, ali je i lako moguce ukloniti je u fotosopu. Nekom se mozda svidi i pozadina na prvoj jer se lepo vidi gde je fotka radjena (dole neko granje, a gore se vidi krosnja drveca)
Polje ostrine je vece kod kompakta mada ne istog kvaliteta kao kod DSLR-a. Kod profi opreme detalji su jasniji, odn ostrina je bolja ali je dubinska ostrina manja (mozda se ne vidi na prvi pogled jer sam na drugoj uradio krop da bi slike bile slicnije)
Kad smo kod ostrine treba pomenuti da je objektiv kod kompakta dosta losiji i vec na prvi pogled se vidi mutnoca van centra. Vilenjak na prvoj je ostar dok je grana i sve van centra mutno. Na drugoj je sve ostro.
Merenje svetla je odlicno kod ovog kompakta i stvarno lepo izgleda, dok sam kod D7000 morao da napravim par snimaka da bih dosao do ovakvog svetla i mislim da je to moglo jos bolje samo da sam imao vremena da se jos malo poigram parametrima.
Stabilizacija veoma dobro radi kod AW100(fotkano iz ruke) dok sam kod D7000 morao da koristim stativ (ipak je u pitanju makro objektiv od 150mm + 1.4 telekonverter).
Jos jedna bitna razlika je u formatu - AW100 pravi fotke samo u JPEG formatu, dok D7000 ima i RAW sto je veoma bitno kod obrade u fotosopu.
Rezolucija je ista kod oba fotoaparata s tim da D7000 ima mnogo bolji kvalitet kod vecih ISO vrednosti, sto se ne moze najbolje videti na ovako umanjenim fotkama.
Tezina je definitivno na stani kompakta i tu nema price
Ima verovatno tu jos razlika, a ove su one najvidljivije. Cena izmedju ova dva fotoaparata je veoma velika i mislim da ce kompakt AW100 kao i vecina drugih modernih kompakt fotoaparata da zadovolji potrebe ljubitelja makrofotografije koji nemaju novaca da se dovlno "ispruze" za profi opremu. Mnogo toga zavisi do fotografa tako da ovim postom ohrabrujem sve vlasnike kompakt fotoaparata da krenu u akciju na insekte, cvece i ostale nevidljive golim okom stvari