Koliko vidim ovo je fotografisano sa 35mm na blendi f2.8. Odakle onda sad u temi koju bi zvao 18-105 + CPL ? Cak ni filter ne pase, jer na 18-105 je 67mm a 35mm koristi 52mm ako se ne varam. Jedino, ako imas StepUp ? A ako imas, odakle ti ideja da ovaj close up fotografises sa CPL filterom?
Ako vec fotografises vadicep, onda bi on ili morao da bude po necemu poseban pa da bude zanimljiv za fotografisanje... ili ces to uraditi na neki atraktivan nacin, koji ce i nezanimljiv vadicep uciniti zanimljivim za gledanje.
Najpre, ovo treba da bude ostro kao zilet. Na stativ da stavis, iskljucis stabilizaciju i prebacis na manuelni fokus. Ukljucis Leive view i onda mincas u milimatar dok nije ostro, i okines na odlozeno 2 sekunde.
Ako si hteo da imas bokeha okolo, onda fotkas sa tom ili cak 1.8 blendom... ali u nekom zanimljivom okruzenju koje ce samo po sebi dati prijatan bokeh. Na pozadinu obracas jednaku kolicinu paznje kao i na sam predmet fotografisanja.
Time izbegavas potrebu da u Photoshopu naknadno, neprirodno blurujes pozadinu.
Naprosto, nema potrebe... DOF je sam po sebi zanimljiva kategorija za igranje.
E sad, ako hoces da ti ceo vadicep bude ostar, onda namestis blendu f8 ili 12 ... pa opet na isti nacin fokusiras i fotografises.
Naravno, ovde je trebalo najpre odabrati zanimljivu pozadinu i okruzenje, a zatim odabrati rakurs koji ce nam najpre otkloniti sumnje sta je zapravo fotografisano, a usput i prikazao predmet u najzanimljivijem svetlu.
Sto se tice osvetljenja, ne bi verovao koliko je prozorsko osvetljenje mocna stvar. Jos ako imas jednu zilbericu... ihaaaa
Eto tako, na brzinu ovo cukam, nemam vremena ni da procitam ponovo tekst i ispravim neke greske... tako je kako je.
EDIT
Cisto da me ne bije maler... moram da kazem, ... curi ti fokta na levo