^Nije to oko obrade baš jednostavno.
Naravno da fotografija iz aparata retko kad može da bude 100% kako treba, makar bio i najveći virtuoz i ratnik svetlosti.
MEĐUTIM, fotografija mora biti najbolja što može biti, kako bi gimnastika u PS-u bila nepotrebna za spasavanje onoga što je moglo biti dobro već iz aparata, a iz nekog razloga nije. Tu prvenstveno mislim na kompoziciju, na primer. Primetio sam da se ljudi, otkad smo u digitalnom dobu, mnogo manje oslanjaju na sopstveni talenat u toku fotografisanja, a da više vole da ispravljaju krive drine kropovanjem. To mi se ne sviđa. Preporučujem svima da počnu da testiraju fotoopremu - pošto je tu kropovanje no-no (fotke moraju biti fullres) , razvija se i osećaj za kompoziciju.
Stvar druga, natezanje u PS-u nije isto što i agresivna obrada. Obrada zbog stila je jedno, a obrada da bi se spasili nepotrebno spaljeni highlight-i ili zapuštene senke... e to treba izbegavati kad god je moguće. Naravno, nisu sve situacije takve da dozvoljavaju planiranje, merenje, dumanje šta i kako... ali tamo gde za to ima prostora, uvek treba potrošiti nešto vremena na osmišljavanje izvedbe i pre nego što se pritisne okidač. Ja npr. često podignem aparat, pogledam kroz tražilo, konstatujem da to ne liči na ono što želim i onda spustim aparat.
Ponekad se treba se ponašati kao da je broj okidanja ograničen. Da l' ćete zamisliti da umesto digitalnog senzora imate film, ili je baterija pri kraju, štagod... poenta je ne okidati besomučno po sistemu "i ćorava koka ubode zrno", već se koncentrisati na okruženje, uočiti kadar, razmisliti da li je nešto u njemu višak, da li je odsečeno nešto što ne bi trebalo biti, pogledati koji je ugao najbolji... kakve su senke itd, i tek onda okinuti.
Da napomenem, ovim komentarom ne prozivam baš nikoga... samo sam iskoristio priliku da prokomentarišem pitanje "izlaska fotografija iz aparata". Siguran sam da je to samo pogrešno protumačena izjava, jer ja ZNAM šta misle i kako rade neke kolege & prijatelji ovde. Uopšte se ne radi o tome da fotografije ne treba obrađivati. To je vrlo različit stav u odnosu na "99% fotografija treba da izađe dobro iz aparata". Dobre fotografije se isto obrađuju. Međutim, loše fotografije se moraju kasapiti, pretvarati u CB itd, da bi iole ličile na nešto. E to je ono što treba izbegavati i to je i poenta pogrešno protumačene izjave.
Pozdrav