Pa vidi, ta razlika u ceni nekom je vrlo prihvatljiva, a nekom nije. Generalno ako se zarađuje sa opremom onda je mnogo važnije da staklo bude pouzdano nego da košta par stotina € manje. I tu onda dolazimo do nečega što sam pre par godina rekao, a to je da ljudi pate od jedne vrlo česte i nezgodne bolesti - Preteritis Opremitis Hronica.
Sve što kupuju oni vole da uzmu najbolje, a to najbolje je za njih nepotrebno. Realno, pogledaj oko sebe koliko ljudi koristi L optiku, a ne zarađuje sa foto opremom uopšte i sve će ti se kazati samo.
A i Nikon i Canon imaju sjajnu ponudu amaterskih zumova za sve vrste neprofitabilnih potreba.
Što se tiče izrade i plastike. Priznajem, imam tu sasvim drugačije mišljenje od dobrog dela fotografa. Meni se ta "plastika" jako dopada. Pre svega to nije klasična plastika, to je bem li ga nekakva mandža koja na plastiku podseća i tako je mnogi zovu ali to nikako nije plastično, nekvalitetno, kratkotrajno ili kako već.
Pre svega ta legura (nazovimo je tako) mnogo je komfornija za rad.
- Oprema je znatno lakša. Kada u rancu zameniš 3-4 stara dobra kvalitetna metalna stakla sa ovakva 3-4 nova, razlika u težini postaje drastična.
- Na -20C drži u goloj ruci metalni i ovaj novi objektiv da vidiš šta je komfornije?
Dalje, nisam probao ali sam mišljenja da će na eksremnim hladnoćama recimo metalni objektiv zakazati znatno pre ovih novih.
- Sa druge strane, niko od nas ne kupuje objektiv da s njim zakiva eksere.
Sve u svemu, ne vidim ni jedan jedini razlog da se sva stara, metalna i teška optika potpuno ne zameni novom ali to je samo moje mišljenje. Dakle uopšte ne osporavam tvoj stav niti ti govorim da je pogrešan.