Autor Tema: Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4  (Pročitano 4665 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže artfocus

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4
« poslato: Decembar 21, 2012, 06:45:35 posle podne »
Pozdrav svima, dobrodošao i bolje vas našao! ;)
Prvi post pa odmah problem na sunce.
Nedavno nabavih ovo staklo i posle par dana korišćenja malo je reći da sam više nego zadovoljan.
Međutim, autofocus u LV režimu ne radi, probao sve moguće kombinacije - neće pa neće.
Objektiv zakačen na D7k pa bih molio ko ima sličnu kombinaciju da iznese utiske.

Pozdrav i hvala unapred.

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
  • Pol: Muškarac
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
Odg: Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4
« Odgovor #1 poslato: Decembar 21, 2012, 09:03:55 posle podne »
Dobro došao.Video sam temu u vezi fokusa na DZ i baš me iznenadio problem koji imaš  :-\ Drug Storm će verovatno problem pripisati  third party proizvođačima i njihovoj brljivosti  ;D Posedujem (o) isto staklo i na C 40d i 600d nije nikada bilo problema sa fokusiranjem u LV. Član Stellanova ima istu kombinaciju kao tvoju i možda on ima neka iskustva sa tim problemom.
Nadam se da si uspeo da rešiš problem sa zonericom.Ja nisam uspeo nigde da je nabavim kod nas,a Kinezi (dh gate,deal extreme...) nemaju zamenske.Jedino mesto gde sam je pronaša je
http://www.amazon.de/dp/B000LRG2PY/?smid=A27OLCLZ3VT6X1&tag=mainseek-new-21&linkCode=asn&creative=6742&camp=1638&creativeASIN=B000LRG2PY&ascsubtag=o_yJ9tRmvukRC0JudjpftQ
po simboličnoj ceni  >:( >:(
Pozdrav

Van mreže artfocus

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Decembar 21, 2012, 09:59:23 posle podne »
Hvala druže.
Jeste, postavio sam i na DZ ali nema konkretnih, tj. iz ličnog iskustva odgovora. Kopajući po stranim forumima, naročito na DPR, naišao sam na identične probleme - verzija 2 ove Tokine na D7k ne fokusira automatski u LV. Verzija 1 uglavnom nema tih problema. Ovo mi je baš čudno jer optički sklop nije menjan u drugoj verziji, ako to uopšte i ima neke veze sa navedenim problemom. Što se zonerice tiče, pomoći nema - oko 50 evropljana košta zadovoljstvo posedovanja originalne. One kineske na navoj ne znam kako bi radile jer sam naišao na komentare da čak i originalna ume da vinjetira na 12 mm! Drugar sa Zone mi reče da bi pasovala Canonova E-83E, inače originalna za 17-40 f/4.

Van mreže Bare

• Senior
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Decembar 21, 2012, 10:05:09 posle podne »
Puno third-party objektiva na Nikonima koji imaju motor ne rade u kontrastnom AF modu pa tako i ta Tokina. Jednostavno kada je izašla to je bilo nešto novo i još nisu probili algoritam po kojem Nikon to obavlja, za stariju verziju nije bilo problema. Prva verzija naravno nema AF motor.

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Decembar 21, 2012, 10:14:05 posle podne »
Imamo  E-83E i može da se navrne,ali ne do kraja.Fali onaj završni klik na kraju  ;D  Pitanje koliko je i svrsishodno koristiti ovu zonericu na tokini jer je ona originalna i za C 10-22.Odnos 10 VS 12 je prilično veliki na wide staklima.Iskreno meni zonerica nikada nije ni bila neophodna na ovom staklu.Uvek imam kačket i napravim senku koja je bolja od svake zonerice  :)
Ne razumem se preterano u finese oko konstrukcije objektiva,ali u ovom slučaju problem će pre biti u nekim čipovima nego u optičkom sklopu.Jbg. problem je i nedostatak bilo kakve tehničke podrške i servisa za Tokinu na ovim prostorima.To bi ,garant u nekom opremljenom servisu vrlo lako sredili.
Nego,šta će ti uopšte AF u lv?

Van mreže artfocus

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Decembar 21, 2012, 10:35:37 posle podne »
Ma sve to stoji i slažem se sa vama. Autofocus u LV nije sjajno rešenje (da ne upotrebim teži izraz) ni sa originalnim staklima a kamoli sa ostalima. Zapravo, sam princip i način rada je još uvek jako daleko od nečeg što bi bilo udobno i upotrebljivo za neki ozbiljniji rad. Dakle, nije mi potreban ni najmanje ali se radi o pokvarenom opštem utisku. Znate ono kad se dobije nova igračka pa par dana sreći nigde kraja, hehe. I tako, posle raznoraznih ''testova'' i čačkanja, na red dođe vidoje i LV, kad ono - prc! Pokuša da fokusira pa stane, pa opet pokuša i neće i onda se zakuca na 0.3m i tu kulira. Izađem iz LV-a i sve radi perfektno. Inače, sve ostalo je više nego dobro i ja sam stvarno zadovoljan - oštar na celom rasponu, fokus brz i tačan, CA i distorzije podnošljive kada se uzme u obzir tip stakla i cena.
Čitava briga otuda što sam hteo da proverim da li se radi o nekompatibilnosti kod cele serije ili je u pitanju samo moj primerak. Izgleda da je ipak u pitanju ovo prvo.

Van mreže STELLANOVA

• Iskusni član
  • Never stop exploring
    • slobodanmiskovic
    • Pogledaj profil
    • Personal portfolio
« Odgovor #6 poslato: Decembar 22, 2012, 05:10:24 pre podne »
Da odgovorim ovako posto si mi poslao i PP, mozda nekom zatreba.

ja imam prvu verziju objektiva i sve radi kako treba, problema nemam.
Nikon D7000 | Nikon F50

Nikkor AF 300/4 IF-ED |Nikkor AF 35-70/3.3-4.5 | Nikkor AF 50/1.8 D | Nikkor AF-S 18-55 f/3.5-5.6 G DX VR | Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 VR  | TOKINA AF12-24MM F/4 AT-X 124AF PRO DX | Tokina 100mm f/2.8 Macro AT-X PRO D AF | Voigtlaender Ultragon AF II 19-35mm f/3.5-

Van mreže artfocus

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Decembar 22, 2012, 11:07:09 pre podne »
Ok, hvala i za ovde, hehe. Znači to je to, zajeb ima veze sa ugrađenim motorom - na neki način. Čip, neprovaljeni algoritam ili šta već...