Niste svesni koliko me vasi komentari motivisu
Ima koliko voles slika, samo ostaje ono da treba obaditi.
Da napisem koju rec o samom putovanju i Siciliji. Unapred se izvinjavam ako nekog udavim pisanjem, pogotovo jer Sicilija nije neka preterana egzotika i siguran sam da za mnoge ovo nece biti novost.
Nazalost, sve je bilo prekratko. Nisam stigao da obidjem Etnu, malo vremena, a na da drugom kraju ostrva je.
Sa planiranih nesto vise od dve nedelje zavrsilo se za 9 dana, zbog prokletog posla sam morao da skratim letovanje.
Isao sam kolima, sa spavanjem u Rimu i nisam siguran da bih se ponovo upustio u takvu avanturu. 2350km od Beograda, mesto se zove Castellammare del Golfo, nekih 50km od Palerma.
Vecina slika koje sam postavio do sada je sa Zingaro rezervata, kozje staze vode do jako lepih, divljih plaza. Nazalost, nije dovoljno nepristupacno, jer su plaze male, ali krcate ljudima.
Za one koji vole manje ljudi, tu je ostvce Favinjana (Favignana). Neverovatno ostrvce i mesto sa nenormalno lepim prizorima i netaknutom prirodom. Bas onako kako svi zamisljaju Sicijilu koji je nisu uzivo videli. Suvo, pusto, kamenito sa neverovatnim morem... Postoje i Eolska ostrva za koja kazu da su jos lepsa, ali nije bilo vremena...
Sicilija je vulkanskog porekla, tako da je za pejzaze dusu dalo, od boja do neverovatnih stena i stvarno neverovatno prozirnog mora (takvu vodu jos nigde nisam video). Pescanu plazu taodje nisam video, sto mi u potpunosti odgovara, jer ih ne podnosim.
Sicilijanci, klasicni juznjaci, nista ni nalik ljudi sa severa Italija. Temperamentni do zla Boga, u stanju su da vriste jedan na drugog oko najmanje sitnice. Lako se zapale, ali i smire
Vrlo interesantno da ih gledas, kao oni mali petlici da se svadjaju - sa 185cm sam izgledao kao u zemlji liliputanaca na ostrvu
S druge strane, vrlo su predusretljivi i nije im nikakav problem da ostanu i 15 minuta bezuspesno pokusavajuci da ti objasne ono sto trazis, iako ne pricaju Engleski
Voze kao ludaci...
Siromasan kraj, ali definitivno ima dusu. Mnogo vise mi se svidja od severa...
Za kraj, ko misli da je skupo, vara se... uz dobru organizaciju i malo truda, vrlo jeftino moze da se prodje. Videcete na slikama dvoriste kuce u kojoj sam bio (15 ari placa, prelepa kuca) i verovali ili ne, po osobi je izaslo manje od 10e po danu. Hrana je jeftinija nego u Beogradu, ako kupujes u Eurospinu ili nekom takvom supermarketu.
Skup je jedino put, pogotovo jer je gorivo u Italiji oko 2e. Uz dobru organizaciju, nece izaci skuplje nego letovanje u Crnoj Gori ili u nekoj rupi u koju vas smesti agencija u Grckoj.
Pogled na dvoriste i kucu:
Sa iznajmljenog brodica:
Luka Castellammare del Golfo-a
sledeca slika nije neko umetnicko delo, ali intersantan mi je oblak u obliku srca iznad grada
(bez fotoshopa, kunem se)
Detalji sa jedne od Zingaro plaza (racic je naravno vracen u vodu)
:
I nezaboravna Favinjana:
Pozdrav