Pa ponekad kada imas dobru ideju, ides na foru. Ako je auditorijum sinhronizovan sa tobom, fora moze odlicno da prodje, ali tu uvek postoji i rizik.
Ja bar mislim i da se ocekuje od svih nas da se povremeno upustamo u takve rizicne pothvate da bismo osetili gde je ta granica do koje obrada moze da se nategne, a da to ne bude neukusno.
Meni se isto desilo u nekom od ranijih takmicenja da sam imao obradu za koju sam misilo da je vrlo dobra, a dobio sam nesto oko 1 ili 0 bodova.
Nisam uopste ocikivao plasman u finale, ali me je zbunilo to sto sam bio najgori. Kao da sam video Barsa-Zvezda iz 1 u 2

Mozda bi se trebalo konsultovati sa administratorima da se smisli da li bi ovo fotorazgibavanje u segmentu postkomentarisanja moglo biti produktivno po clanstvo, a da istovremeno ne ugrozava dobre odnose medju takmicarima. Moguce je da kada bi takmicari brze ucili, kada bi znali zasto su/nisu dobili odredjen broj poena.
Naravno, postoji i razlika u strukturi ocena. Ako pretpostavimo da ucestvuje 15 takmicara, i da se ne glasa za svoju sliku:
- A je mogao da dobije od 5 takmicara po 3 poena sa ukupnim zbirom 15, dok bi od ostalih 9 takmicara dobio cistu 0.
- B je mogao od svakog takmicara da dobije po 1 poen, i da ima ukupno 14 poena.
Takmicar B dobija delimicno priznanje od celokupnog zirija, jer svi misle da je njegova slika OK.
Takmicar A dobija odusevljene aplauze petorice clanova, ali ga sa druge strane verovatno drugih petoro konstatuje kao potpuni promasaj.
Sta je sad bolje od toga dvoje?
Konacno, i da se nista ne promeni, licno mogu da kostatujem da napredak ipak postoji.
U skoro svakom fotorazgibavanju naucim po jednu korisnu foru u PS-u, i studirajuci gomilu razlicitih pristupa kropovanju i obradi, razvijam bolji osecaj za estetiku fotografije.