Evo da ja iznesem neko svoje misljenje
Ja imam FF i imam 24-105 L .Kao sto sam vec i spominjao ranije,kad sam planirao kupovinu objektiva mislio sam da je F4 katastrofa tj da je to malo svetla
ali reko ocu taj L objektiv pa ako mi se ne svidi ima da ga prodam bas me briga. E ispostavilo se da sam pogresno razmisljao.Da li je do stabilizacije ali do neceg drugog ali ja ladno slikam 1/8 iz ruke.... ne kazem da je slika uvek perfektno ostra ali mogu da ga koristim. Kod malo kracih ekspozicija - 1/20 ,1/30 slike su super.Odma sam se odusevio kako je izradjen masivno i kvalitetno jer je to bio moj prvi L objektiv.Raspon 24-105 je gotovo idealan na FF jer je 24 vec skoro pa dovoljno sirok za vecinu situacija.Objektiv nije mali i lagan ali sa 5d je ekstra kombinacija.Pretpostavljam da bi i sa krop telom bio ekstra. Sto se tice fokusiranja ,ono je perfektno.Brzo ,necujno..u mraku fokusira duplo bolje nego recimo 50 mm f1.8 . Delovalo mi je cudno ali tako je.Jedva vidim ono sto slikam a on zakljuca fokus bez problema. Sto se tice ostrine meni je i na F4 sasvim dovoljno ostar,i ako ga uporedim sa pedeseticom na bilo kojoj blendi uvek je ostriji. Uvek kad otvorim slike znam kojim je slikano objektivom i da ne gledam exif.Slike imaju bolji kontrast boje i ostriji je.Nije to toliko drasticna razlika ali je primetno.
Raspon dosta zavisi od nacina slikanja a meni je tih 35 mm vise u odnosu na 24-70 veoma korisno.Dosta se cesto desava da slikam na 105..bas cesto.Kada se zavrne blenda malo slike su ostre ekstra...Tako da je ovo u svakom slucaju moja topla preporuka za kupovinu.Nije jeftin ali vredi svaki dinar. Sto se tice poredjenja sa 17-55 , tu ne mogu da kazem nista jer nisam koristio 17-55...samo sam ga onako drzao u ruci i mislim da je ipak L duplo bolje uradjen onako fizicki...sto se tice optike tu ne mogu da kazem nista.
Eto ,nadam se da sam nekome pomogao.