Iz licnog iskustva, CPL Hoya-HD. Slim, kosta oko €85.
Drugi je "B+W Pol Cir Käsemann XS-Pro Digital MRC nano", nemam ga licno(pitaj Storma), mada ne bi mnogo trosio reci o kvalitetu. Cena oko €125.
UV nemaju funkciju na digitalnim kamerama, sem zastite prednjeg elementa, pa mozes da ih preskocis.
Ako bas mora, takodje iz licnog iskustva, "B+W Clear MRC Nano, XS-PRO Digital", znaci "samo" staklo, nema filter funkciju. Cena, oko €65(zavisi od precnika, naravno)
Kod B+W, obrati paznju, sa "F-Pro" oznakama su "debeli", a sa XS-Pro "slim" verzije, sto je bolje za sirokougaone.
Ni jedan od pomenutih filtera ne vinjetira na 17mm.
Slim verzije su malo "teze" za skidanje od normalnih verzija, ali u praksi to ide k'o po loju.
jel ovo realno sto ovaj co'ek napravi sa filterom i nije se slomio
Navedeni filteri su vise nego robusni, a opet veoma fino izradjeni, da ne kazem gracilni. Kad ih covek prvi put uhvati u ruku i
prisrafi na staklo, cena se automatski relativira i vlasniku biva jasnije zasto toliko kostaju.
Nikada necu da zaboravim, kada mi se 70-200mm otkacio od kamere i rasuo po asfaltu.
Filteri nisu preziveli, ali je staklo ostalo netaknuto. Ne bi voleo da znam sta bi se desilo bez zastite.
Da ne ispadne da samo trosim "skupu" robu, koristio sam i hame kao i ostale "jeftinije" proizvodjace.
Samo filtere Cokin sistema imam oko 50 komada...dobro, to je jos iz vremena analogne fotografije, tad' su jos i imali neku funkciju.
Pre ili kasnije, shvati covek sta valja, pa tako i ulaze svoj novac.
Kao sto primecujes, kod mene je trajalo
Zato se i nadam da ces iz mog iskustva izvuci pouku i ustedeti sebi frustracije.
Pozdrav