Koristio sam Nikon D7000, a sad koristim Canon 7D.
Tako da imam skromno iskustvo sa senzorima iz oba tabora (5100 i 600D imaju iste senzore kao ova dvojica prije navedena)
U slučaju da ćeš se češće baviti indor i low light fotografijom, onda uzmi Nikon.
Razlozi: bolji dinamički opseg i za nijansu niži šum na većim ISO vrijednostima, jednostavniji rad sa blicem i za nijansu bolji blicevi nego kod Canon-a. Mada šum i nije neki problem kada slikaš u RAW i koristiš Adobe LightRoom ili Photoshop, veoma jednostavno se uklanja.
Takodje ako planiraš da ostaneš samo na kit objektivu 18-105 i eventualno nekom jeftinom prime staklu, Nikon u jeftinijoj KIT klasi ima bolja stakla od Canon-a, tako da nekome možda i to može da bude prednost.
Za sve ostalo imaš Canon!
Razlozi: Ljepše boje, bolje mjerenje svijetla, bolje komande i ergonomija, bolji video, bolja (L) i jeftinija stakla u ponudi, sem KIT varijante 18-135 i 18-55(stara verzija), koji po meni imaju dosta mana.
Da me ne bi prozivali , NE mislim na18-55II noviju verziju KIT objektiva (sa kojom obično dolazi 600D), on je prilično dobar za pare koje se dobije.
Moja preporuka Canon,
a ti vidi šta ćeš
Pozdrav