Pozajmio sam Canon 450D i 50mm 1.8 socivo i probao juce. Evo kako je ispalo:
http://stonitenis.rs/forum/viewtopic.php?f=6&t=1146&start=40#p19452 (forumski software malo zeza, nece da ucita sve slike , pa umesto slike ostane naziv u malom sivom kvadraticu. Da bi se slika videla desni klik->reload image ako koristite firefox, a u chromu milim da mora desni klik->open in new tab)
Napravio sam oko 100 slika sigurno, mozda i vise, ovih 15tak su ispale bolje od ostalih. Mogu da kazem na osnovuovog kratkog iskustva da snimanje stonog tenisa uopste nije laka stvar. Uglavnom sam koristio fiksirani shutter na 320/400 i automatski action mod (onaj coveculjak sto trci). Action mod daje bolje osvetljenu sliku ali je shutter duzi i slika nije dovoljno ostra. Sa shutterom 1/400 slika je prihvatljivo ostra ali malko tamnija. U skoro svim slucajevima aparat je sam postavljao blendu na 1.8 (par puta bilo 2.0), to izgleda diktira kolicina svetla, jednostavno ne moze manje svetao objektiv za ove svrhe (naravno ovo je moje subjektivno misljenje na osnovu prvog kontakta sa dslr-om, a bez nekog znanja o podesavanju istog). Izgleda je na aparatu bilo podeseno nesto (ekspozicija/kompenzacija/kako li se vec zove...? ) na -1.3 eV i neko rece da zato slike deluju tamnije, ne znam sta je to.
Sto je tezak stoni tenis za snimanje? Prvo igraci se non stop mrdaju, i to i napred nazad i levo desno, neki cak vrlo brzo, a ruka ide mnogo brze od toga, lopta jos brze. Tesko je fokusirati i okinuti u pravom momentu da se uhvati kontakt reketa i loptice. Shutteri imaju kasnjenje, tako da sam 80% snimaka omasio tajming. I to ovaj aparat ima jedan od najmanjih lag-ova, skoro svi ostali imaju vise, to deluje kao problem. Continuous shooting je manje vise neupotrebljiv, bar na ovom aparatu (3.5 slike u sekundi), jer omasis pravi momenat. Mora da gledas kroz onaj prozorcic non stop i predvidjas kad ce igrac da odigra dobar udarac. Svetla ima toliko koliko ima, i to ove dve sale imaju dosta dobro svetlo u odnosu na prosek. Ali to opet nije dovoljno izgleda. Morao sam da drzim ISO na 800 da ne budu tamne slike, i kad se pogleda slika u normalnoj velicini vidi se zrnastost tekstura (ove na forumu su smanjene na 25%).
Rekao bih da je ovo socivo dosta dobro za ovu distancu, to je manje vise pravi prostorni ugao.
Probali smo isto to da slikamo sa pominjanim fuji superzumom, za istu ostrinu slika je mnogo mnogo tamnija.
U sustini ove slike su meni dosta bolje od onih prethodnih sto sam postavljao. Moguce da sam se zarazio
![Cheesy :D](http://forum.pcfoto.biz/Smileys/classic3/cheesy.gif)
Sto znaci da hocu jos bolje i ostrije slike! Da li cu nekim iskustvom uspeti da pravim ostrije i svetlije slike, ili to direktno zavisi od opreme?
Sad me brine jedna stvar, Canon 500D koji sam planirao, je manje vise slican ovom 450, osim, kvragu! , sto ima losiji low light performance! A isgleda meni bas to treba da bude vece?