@Tik-Tak
Ti si tu nešto kanda pobrkao... to što prašine ima iako objektiv nije menjan, upravo i jeste dokaz da mehanizam ogledala pljuje ulje/mast po senzoru, jer prašina nema kako da prodre unutra nego tako. Kakvo bre crno zaptivanje na bajonetu...
Što se tiče broja fotki nakon kojih se problem ispoljava... ja sam još na početku rekao da se meni prvo đubre pojavilo već posle 40-50 snimaka... dakle prvi dan, bez menjanja objektiva, bez relija kroz pustinju ili površinske kopove uglja itd... znači - vide se lepo tufne na plavom nebu, posle pola sata od prvog uključivanja aparata. Aparat pre toga niko živ nije pipnuo, osim onih tetkica koje su ga pakovale u kutiju. Đubreta nema na prvih par fotki, a posle ih ima. Znači, nisu tu od početka i pojavile su se tokom te kratke eksploatacije.
Na šta je "moj" senzor ličio posle 1000 fotki, ne smem ni da pokažem, iako sam pazio baš zbog ove pojave.
Sreća u nesreći je da je Nikon na kraju ipak popustio i priznao da problem postoji, što kod njih jako retko biva.
Pozdrav