Ma to je drugi par cipela... Getty je globalno tržište i fotograf nije ograničen Srbijom, niti bilo kojom drugom teritorijom. Ja pričam iz te perspektive. A inače mi je poznato razmišljanje domaćih "menadžera", "bisnismena" i ostalih likova. Na njih se i ne obazirem.
Fotka koju će neko ekskluzivno otkupiti na makrostoku mora da bude lavovski dobra. Procenat onih koje se tako prodaju je, na žalost, mizeran. Zapravo, ne znam koliko Ti je poznato, ali mikrostok je upravo tako i nastao - iz potrebe da se tržište učini dinamičnijim, jer je makrostok sve, samo ne predvidiv. Prodaš jednu, pa ne prodaš nijednu mesecima, ili se zaređa nekoliko, pa onda oseka pola godine. Mikrostok je doneo opipljivu količinu love u dugom periodu i to je cela poenta. A fotke koje nastaju sa 600mm prajmom (a kamoli sa 1200) je užasno teško napraviti, a da zaista nečemu vrede.
Uz dužno poštovanje prema autoru, fotka Kalemegdana je ispod proseka koji se može napraviti svakodnevno po x desetina puta. Nema razloga da to neko plati više od dolar-dva.
Pozdrav