U suštini, ni jedan od njih Te neće sprečiti da snimiš odlične fotke i mislim da je to glavna poenta!
Tamron pruža više sirove oštrine, ali kao što si primetio, jeste kratak kao all-around. Ako je akcenat na sveukupnoj upotrebljivosti, mislim da 17-85 IS ne zaostaje mnogo. Najzad, daleko je većeg raspona (nedaj se zavarati ciframa - tih dodatnih 35mm je upadljiva razlika u odnosu na maksimalnih 50mm, kojima raspolaže Tamron). IS mu je odličan, a i mehanički je dobro izrađen.
E sad, 17-85 IS ima više hromatskih aberacija na širem kraju, mekši je na 17mm itd, a za uzvrat, jako je dobar na 85mm, brzog je i tačnog fokusa i rekao bih da mu je kolorit autentičan Canonski.
Tamron je sveukupno oštriji, bolje se bori sa CA, ima drastično veći i fiksni otvor blende, zbog čega će biti upotrebljiviji u situacijama sa manje svetla gde je potrebno zamrznuti pokret. 17-85 IS će u tim uslovima davati bitno duže ekspozicije, ali će to donekle kompenzovati jakim IS-om.
Moja preporuka je Tamron, ako planiraš da kolekciju objektiva obogatiš nekim teleobjektivom ili dužim prajmom, poput 85-ice 1.8 ili 100-tke makro. Ukoliko ne, biranjem dobrog primerka ćeš solidno proći i sa 17-85 ili 18-135, jer će Tamron biti jednostavno prekratak za sve situacije.
Eto tako.
Pozdrav