Pozdrav drugari fotografi , video sam komentare koji se ticu mene , pa reko ajde da se pridruzim .
Moje neko iskustvo je da u hladnim i ekstremnim uslovima postoje neka pravila koja su jako bitna .
1.Baterije drzati blizu tela , i imati ih sto vise .
2.Aparat uvek drzati u dobrom rancu , gde ce imati konstantnu temperaturu i bez vlage .( sto vise silike u rancu )
3.Velika je graska drzati aparat u jakni , prilikom hoda se telo znoji i stvara se vlaga , na velikom minusima moze da zaledi objektiv .
4.Vlaga je naj veci problem u hladnim uslovima , zato treba izbegavati nagle promene toplo- hladno , uvek pustiti aparat da se klimatizuje
5.Kad god mozete koristite objektiv manuelno , bez auti fokusa , stabilizacije tako cete sacuvati objektive .
6.Kad krenete na dugacke i ekstremne uslove , planine , jako je bitno dobro izabrati opremu , ne nositi suvisne stvari , svaki je gram bitan kad nosite 30 kg , nekad i do 30 km penjanja i pesacenja .
7.Ja sam sa Canonom 40 d , bio izlozen cetri dana na - 35 c , ali je klima bila suva , i aparat je radio bez problema , a u uslovima gde je bila velika vlaga i - 7 c , objektiv je crko . 17-85mm. njega koristim zato sto ima dobar raspon za ono sto meni treba , i za pare koje kosta ne bi mo bilo zao i da crkne , za razliku od nekih skupljih objektiva .
to je sve iz mog iskustva , pa mozda nekom i koristi .
pozdrav.
Aleksandar Tijanic
www.aleksandartijanic.rs