Nisam sigurang koliko će neko sa sobom da vuklja dSLR, pa makar i samo s jednim objektivom, prilikom uspona na Everest, K2 ili recimo Anapurnu. Ogromni su to rizici da bi se razmišljalo o ultimativnom foto zapisu. Recimo, uspon na Anapurnu nosi sa sobom gotovo 40% verovatnoće da se planinar neće vratiti živ i pored sve psihofizičke spremnosti i opremljenosti, kako njega samog, tako i cele ekipe.
Prema nekim ljudima koje znam da su pokušali uspon na Everest (a osvajali su Akonkagvu, Elbrus i slično), kao i prema svim snimljenim materijalima koje sam na tu temu odgledao, znam da se na takve vrhove nose kompaktni aparati.
Suštinski, mislim da je najveći izazov za takve uspone trajanje baterija (zbog velikih minusa), pre nego bilo šta drugo
Edit: Upravo pratim jednog foto penjača na net-u i on kaže da je, prilikom uspona na Everest, sa sobom nosio d7000 sa par objektiva do prvog kampa North Col, a da je dalje nastavio sa Lumix-om LX-3. E sad, zbog vremenskih uslova, svakako bi valjalo da je digitalac zaptiven, a ako neko želi da se osigura može i neki manji filmaš sa što manje elektronike. Rezerve baterija su imperativ.
Pozdrav!