Ja koristim klasicno kloniranje i po malo maskiranje. Moracu da probam tvoju tehniku, al'ceto malo da saceka
Sada, u nedelju sam bio na mom omiljenom mestu za makro fotografiju - obali jezera u Deliblatu koje je zasticeno (nacionalni park "Kraljevac"). Kako je bilo - paaaa... idemo od pocetka
Od trenutka kada sam izasao na terasu kuce (pola sata pre izlaska sunca) nije mi se izlazilo, a kamo li islo na fotkanje. Duvao je malo jaci vetar (sto najvise ne volem), oblaci teski, kisni i veoma hladno vreme. Malo je falilo da se vratim u krevet.
Posto sam vec obecao rodbini da obavezno idemo krenuo sam bezvoljno i naravno bez stativa (ko ce ga tegliti po vetru
). I kako to kod mene obicno ide - pakovanje opreme, odlazak po dorucak, pa po kolege (ne volim da idem sam na fotografisanje sto zbog skupe opreme, sto zbog neprijatnih situacija kao kada sam naisao na lisicu, ali o tome uskoro
) i pravac Deliblato. Usput proklinjem vreme i vetar i mogucu kisu i za cudo na par kilometara od mog omiljenog mesta vetar se stisa, a na put legose oblac - ...magla!? Prva ove godine, ne mogu da verujem! Najvise je volim za makrofotografisanje jer ce biti insekata punih kapljica koje daju lep detalj na makrofotografijama, a i korisna je jer insekti tesko odlete dok se ne osuse
Sada se situacija preokrenula, pozitivna energija je tu i vec optimisticki razmisljam kakve cu fotke da napravim (poslednji put kada je bilo ovakvo vreme ispucao sam obe kartice na D7000 i trazio repete!). U razmisljanju me presece podatak da nisam poneo stativ kao i jos dosta druge opreme koje obicno nosim - Aaaaagh!!!
Stigli smo na planirano mesto i na 3m od automobila vec naidjoh na leptira plavca sa kapljicama i jos zaklonjenog od blagog vetrica na cvrstoj grancici tako da je bio nepomican a ja - A JA BEZ STATIVA! (a svetlo skoro nikakvo od silne magle i oblacnog vremena rano izjutra
)
Malo dalje vilin konjic u kapljicama, tamo dalje neke muve i pcelice, muka da te u'fati! A ja bez stativa, a one ne mrdaju, kao da cekaju na mene da rasirim opremu i da krenemo sa fotkanjem. Probam razne kombinacije i slabi rezultati. Obicno bih sa stativa nizom brzinom okidanja napravio idealnu fotografiju, ali to iz ruke ne pije vodu. Probam bez blica - stresene fotke. Sa blicem - tamna pozadina. Nesto izmedju onako, ali nije to TO. (fotke cu da postavljam kako stignu na obradu). Nezadovoljan rezultatima ostavim Sigmu 150 i D7000 i krenem sa 600D i proverenim MP-E65 jer on i po jakom suncu pravi tamne pozadine pa sam navikao na takve uslove (postavljanjem vestacke pozadine
) Odradim leptiric/a/e sas MP-eom i idem dalje. Na red dodje v.konjic ali rezultati i sa drugom opremom nezadovoljavajuci. Isecem grancicu sa v.k. i postavim ih na rucno napravljen
antivetar-drzac (koji sluzi i za bolje prirodne pozadine, fotke cu uskoro postaviti). Opet rezultati losi i nastavim dalje ostavljajuci ih da vise na improvizovano drzacu. Naidjoh na paukovu mrezu sa kapljicama i napravih jedan snimak reda radi (setih se stare fotke - "molekuli" ili "atomi" ne znam vise ni sam pa da probam opet ). Malo dalje kolega mi javlja za neku sitnu pcelicu koju moze da sredi samo MP. Sva je u kapljicama, ali mnogo tamna pa nije nesto zanimljiva (nema veze, i ona je zabelezena). Nesto dalje jos jedan v.k., ali ususkan u cicak i nemoguc za prilaz i fotkanje. Probam ja da ga izmamim na cistinu prstom, a on se na isti pope i pozira (verovatno je ostetio toplinu pa da me iskoristi
). Napravio sam nekoliko snimaka pre nego sto je s mukom odleteo i pao u nisko zbunje. Nisam ga vise dirao - dosta mu je za danas
U medjuvremenu sam napravio jos desetinu snimaka svega i svacega, ali nista sto mi bilo po ukusu. Posto je sunce (kojeg nismo mogli da vidimo od oblaka i magle) vec odavno izaslo resio sam da se vratim na Nikon i Sigmu i zaboravljenom v.k. koji je jos uvek (na moje iznenadjenje) drzao grancicu koju je drzala moja skalamerija protiv vetra
Opet je bilo problema jer je svetlo bilo suvise slabo, a bez stabilizacije sam morao koristiti STATIV KOGA NISAM IMAO
I onda sam se odlucio na kompromis - manje detalja, a lepo osvetljena i nestresena fotka. Prvi put sam koristio D7000 sa visim ISO vrednostima i bio sam prijatno inenadjen rezultatima koje cete videti kada dodju na obradu. Mislim da sam isao parametrima ISO 800, brzina 640 ili 800 (sve preko 1/600 zamrazava pokret bez blica po nekom mom iskustvu) i f-broj od 5.6 do 8. Rezultati su bili vise nego OK. Kada je fotka lepo osvetljenja suma i nema, ali kog blago podeksponiranih fotki eto suma u tamnim particijama. Kada sam posle desetinu fotki bio zadovoljan krenuo sam da fotkam jednu gusenicu koja se bas lepo namestila, a posle sam fotkao jos jednog plavca i sve sa visokim ISO vrednostima, a vi cete da date konacan sud.
Posle porazavajuceg pocetka od makro safarija i ispade nesto, mozda i vise nego po suncanom i mirnom danu. Lekciju koju sam naucio je da ne idem bez stativa nikuda pa makar toronado duvao
Sada posle ovolike price izvinite me sto sam bio dosadan i oprostite sto ce fotke stizati onako kako budem stigao da ih sklopim jer je dosta f.stackinga
Evo prve koju sam sklopio iz 4 komada (onaj v.k. sto mi se grejao na prstu (MP))
53.
i naravno krop