Nemoj se zavaravati da ti treba brzi objektiv noću-zaboravi!Traba da nosis stativ, jer sa maximalnim otvaranjem blende iz ruke izgubit ces i detalje koje uslikas, nauci se da nosis stativ noću i vidjet ces da se bez njega kasnije neces odvajati!Stativ,stativ,stativ i samo stativ, zahebi sve ostalo!!!!
Brzi objektiv sa vecim otvorom blende ti treba ako snimas svadbe, krštenja... tamo gdje je nemoguce upotrebljavati stativ, a za fotkanje po gradu i prirode predvece i nocu trebas upotrebljavati stativ!
Druze moj sve je tacno sto si napisao. Stativ koristim samo kad za to imam uslova i vremena. Jednostavno jos nisam upoznao aparat i jos ga probam. Zasto bi odvrtao blendu na recimo 1.8? Jednostavno trazim balans izmedju iso, blenda, shuter. I tamo gde je nemoguce upotrebljavati stativ ( a to je nacesci slucaj kod mene ) vazno mi je da sto bolje upoznam aparat. Sa Fujijem sam se toliko navezbao, da sam napamet znao sta kako postaviti za koju situaciju u manual modu. Tacno sam znao sta aparat moze a sta ne. Sad se jos privikavam na okidac! Mozda sitnica za nekoga, al' kad se fotka iz ruke jako je vazno. Kao sto je i telo vazno da se sto bolje drzi u ruci i nadje neki prigodan oslonac.
Naravno saticke objekte kao sto je katedrala, dvor i ostalo, slika cu stativom i to dok je na zalasku sunce i nebo plavo a ne katran crno.
Evo par fotografija sa "Vrsacki venac" turisticke folklorne manifestacije gde nema sanse sem iz ruke fotografisati. Jos zamrznuti brze pokrete igraca na vestackom svetlu zahtevno je i za dslr a kamoli za kompakt apart.