Na tu cifru ti idu nasi carina i porez + 2000din (ili bese 3000) usluga DHL-a da ocarine paket za tebe, a pride idi u crkvu (ako si pobozan) ili drzi fige (ako verujes u visu silu), a ja ti zelim puno srece.
Sa DHL-om sam imao samo problema, najduze sam cekao paket od svih sluzbi, cak i od obicne poste, a zadnji put mi je stigao izlomljen paket iz UK, srecom deo je ostao funkcionalan, sto mi je bilo najbitnije. Da ne komentarisem sto nisu mogli da mi donesu paket tri dana nakon sto su ga ocarinili, a magacin im je 300-400m od moje zgrade (najavili su kurira, koji nikada nije dosao).
Tracking nije radio kada mi je stizao paket iz AUS tj radio je do glavnog razdelnog centra i po njihovom se paket odatle nije pomerio ni cetiri dana nakon sto sam ga primio na ruke.
Kada cujem za njih samo se stresem, a kada procitam od njihovih radnika i radnika drugih kurirskih sluzbi, po razno-raznim forumima na netu, kako se ophode prema paketima, nista me i ne cudi.
edit: Na konto duzine cekanja - Kina, obicna posta, ~2-3 nedelje (sa carinom); USA, obicna posta, <4 nedelje (sa carinom); Nemacka, obicna posta, ~2 nedelje (sa carinom); UK, DHL, poslato 18.avg, obavestavaju me 3. septembra o najavi da posiljka stize i da spremim papire za carinjenje, da bi 13. javili da je paket ocarinjen, pre toga me zvali da uplatim, a ja uplatio dva dana ranije... + ostecen paket.
edit2: Iz AUS mi je isto stiglo DHL-om, to je zaista bilo ekspresno, iako 10 dana nisam znao gde se paket nalazi, ali je posiljka isto bila ostecena. Srecom nista nije falilo i trebalo je u svakom slucaju da ide na farbanje, pa se nisam uzbudjivao, jer taj deo nisam mogao da nadjem u EU duze od godinu dana.
edit3: Usluga carinjenje za fizička lica putem DHL špedicije iznosi 3.300,00 rsd + 18% PDV.