Autor Tema: Objektivi: Varijacije u primercima i rezultatima - cinjenice i zablude  (Pročitano 3146 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Rodic

• Blogger
  • Veteran
  • *
  • Pol: Muškarac
    • zrodic
    • Pogledaj profil
Objektivi: Varijacije u primercima i rezultatima - cinjenice i zablude
« poslato: Novembar 27, 2011, 09:54:20 pre podne »
Rodger Cicala, vlasnik Lensrentals.com je verovatno najmerodavniji kada je u pitanju pisanje teksta na temu dobrih i losih primeraka objektiva, varijacija izmedju njih i njihovih rezultata na razlicitim telima, razlicite pikselaze, kao i o stepenu tolerancije pri kontroli kvaliteta.
S obzirom da se gospodin Rodzer bavi rentiranjem objektiva, i da je verovatno iskustio svakakve oblike zalbi i prituzbi na razne komade opreme, verujem da ce vam ovaj tekst pomoci da rasterate neke zablude na tu temu, ukoliko ih imate.
Prva i osnovna stvar je da moramo ocekivati varijacije u rezultatima ukoliko jedan objektiv koristimo na nekoliko razlicitih tela, kao i da cemo imati varijacije ukoliko na istom telu promenimo nekoliko objektiva.
Naravno, clanak nam pomaze da realnije sagledamo problematiku prilikom kupovine objektiva, i njegovog uparivanja sa postojecim telom koje imamo.
Medjutim, postoji jos jedan momenat a koji je recimo mene dotakao prilikom prelaska sa 350d na 550d. Elem, 350d ima 8mp i mane objektiva na njemu nisu toliko ocigledne ... cak mozda nisu ni bile vidljive, a ja sam tada bio spreman moju sigmu 70-300 APO DG macro dizati u nebesa. Promenom aparata, nastupilo je jedno blago razocarenje ... jer na 18mp koliko ima 550d, pocinju da isplivavaju neke stvari koje nisam primecivao ranije.  To nas vodi u razmisljanje, sta bi se desilo da ga prikacimo na 24mp koje ima 5dmkII.
Dakle, hronoloski ... bio sam prezadovoljan objektivom, promenio aparat i postao razoracan ... prodao objektiv coveku koji je prezadovoljan. Sta se tu onda desilo?

E pa hajde ... citajte tekst ... pa da pricamo

Tekst na dpreview: Variation Facts and Fallacies
Originalni tekst na lensrental.vom : Notes on lens and camera variation

« Poslednja izmena: Novembar 27, 2011, 10:01:59 pre podne od strane Zoran Rodic »
''Ne moze da svane pre zore''

Van mreže Bole

• Veteran
    • 96815207@N07
    • Pogledaj profil
Odg: Objektivi: Varijacije u primercima i rezultatima - cinjenice i zablude
« Odgovor #1 poslato: Novembar 27, 2011, 05:25:51 posle podne »
Veoma interesantan tekst i to osobe za koju se moze slobodno reci da zna nesto o staklima.
Imao sam priliku da pratim diskusije, na ovdasnjim forumima, gde su ljudi pisali o svojim iskustvima po pitanju objektiva.
Canon pruza mogucnost, kupcima njihovih proizvoda, ko nije zadovoljan ili sumnja u "ispravnost" objektiva, da posalju stakla na besplatni servis.
Besplatan je samo dok traje garanacija, kasnije kosta nesto, ali nisam siguran koliko.
Opsta preporuka je, da se pored objektiva posalje i telo, jer se time dobija najbolji rezultat podesavanja.
E sad...neki su prezadovoljni i pricaju kako su progledali posle "justiranja", dok drugi kazu kako nisu bili u stanju da primete razliku pre-posle...
Moguce je naravno, da su ovi prvi imali peh i zakacili "krs" primerke, dok su drugi jednostavno umislili kako to moze jos bolje.
Licno nisam koristio tu vrstu Canon servisa, iz prostog razloga, bio sam zadovaljan od prvog dana, ostrinom i kvalitetom.
Samo sam se jednom "igrao" sa Microadjustment, bas sa pomenutim u tekstu, makro 100mm. Cinilo mi se da ima blag prednji fokus, pa sam izvrsio korekciju.
Kad kazem "cinilo", mogao sam da uocim blagi boljitak tek na 100% kropu i to jedva.
http://www.flickr.com/photos/96815207@N07/

5DMarkII, EF 16-35mm f/4 L IS, EF 70-200mm f/2.8 L IS II, EF 100mm f/2.8 L IS Macro, TS-E 24mm f/3.5 L II