Dobrodošao na forum!
Ovu temu možemo iskoristiti za eventualne tehničke nedoumice oko ovakvih adaptera, a ako već želiš da ga kupiš, preporučujem da postaviš oglas u odgovarajući podforum -
Oglasi/Potražnja, jer tako imaš daleko veće šanse da privučeš pažnju onih koji bi prodali to što Ti treba.
Pošto ličnih iskustava sa ovakvim adapterom nemam, konsultujući čika Gugleta sam utvrdio da jednostavan način za adaptiranje K-mount objektiva ne postoji, te da ako se i montira (inače redak) adapter, moraju se izvesti i neke nepovratne modifikacije na samom objektivu, zbog nepovoljne pozicije poluge kojom se kontrolišu listići blende.
U svakoj varijanti, bitno je da nabaviš "elektronski" adapter, tj. onaj koji obezbeđuje AF potvrdu, kako bi u malom tražilu EOS-a 1000D mogao lakše da fokusiraš. Može se i bez toga, ali je ovako mnogo udobnije.
Moj skepticizam u vezi ovog zahvata je okrenut pre svega prema samom objektivu. Taj Helios nije neka besna Leica ili Zeiss, pa da se zbog odličnih optičkih potencijala vredi drndati. Ako imaš elana i neviđenu dozu optimizma, samo napred. Ali sumnjam da ćeš ostati sablaznut nekim bog-zna-kakvim rezultatima.
U nastavku sam okačio i jedan PDF dokument, koji opisuje dva načina adaptiranja K-mount objektiva na EOS bajonet, pa možda pomogne.
Pozdrav