Pozdrav,
Pa pazi, evidentno je da se tu i tamo pojavi po neki komad koji Canon nema, a možda bi trebao da ima. 35-ica definitivno nije na listi, ma šta ko pričao, jer iako je za 1/3EV svetlosno slabija, ipak je FF i više nego korektno radi posao kojem je namenjena. To što ne može da se poredi sa stotkom makro, sasvim je uobičajeno sa wide stakla, a opet - suparnički tabor je u mnogo većem problemu. Oni do skoro nisu imali rasponski pandan 24-105L (a i ovaj što su izbacili je malo ono...), ni na vidiku nema 70-200 f/4 game, pokušaj 17-40L ekvivalenta (16-35 f/4) nosi potpuno debilnu cenu... i tako...
Pozdrav
zapravo i nisam mislio da Canon nesto nema, iako ponesto zaista i nema, vec sam pre mislio na taj odnos cene i kvaliteta koji se bar za navedene objektive (mislim na one koje je Zoki naveo) definitivno boduje Nikonu u korist. Odavno vec ne merim objektive po stotki, vec sagledavam njihovu upotrebnu vrednost spram svrhe za koju su zaduzeni i izradjeni. Ovde ne pronalazim 35-icu, ma koliko ona, neka bude, korektno obavlja svoj posao. Pored jednog 1,4 i dva 2,0 ja za ovaj objektiv ne nalazim mesto u svojoj kolekciji, barem dok mu ne osmislim svrhu koja ce trpeti ogranicenja ovog stakla. Nazalost, nisam se preterano usrecio ni na fiksnim daljinama od 24 i 28 ali ih bar nisam kupovao vec samo isprobavao
...a to, uzgredbudireceno, za mene potpuno novi pristup istrazivanju optike, jelte...
Upravo kada pominjes 24-105, da se nadovezem da je taj objektiv moja poslednja sansa za zahtevanu fotku na pribliznih 35mm. Toliko o 35mm iz mog ugla, za sada te potrebe pokrivam sa nekom solidnom uspesnoscu sa 17-40 i 24-85, prvim na cca 24-28mm, drugim na 40-ak mm i u oba slucaja izlazi mi bolji rezultat nego na 35-icama. Naravno, ne mnogo bolji, ali dovoljno bolji da ne drzim vise 35-icu u svojoj kolekciji.
Ukoliko se vratimo temi, Nikon predstavlja jos jedno dobro a jeftino stakalce, u potpuno korektnoj AF-s varijanti, sto kaze Sloba, samo da ima jos VR i eto veselja. Ovaj ili 5mm kraci, a vec poznati jeftini prajmic ce verovatno da nadju u dogledno vreme put do moje Nikon kolekcije. Voleo bih da to mogu da napisem i za svoju Canon kolekciju, ali...