Pozdrav,
svasta je ocrnjeno u temi, uglavnom jednostranim pogledom sa strane, pa se ne bih upustao u samu diskusiju dodajuci elemente te druge, odnosno tih drugih strana. Nadovezao bih se samo na ovo najaktuelnije, jucerasnje, naglasavanjem cinjenice da je MUP u slucaju preuzimanja licnih karata u potpunosti na sebe (a pod tim se podrazumeva i fotografisanje) imao na umu siru pricu koja se tice prepoznavanja lica softverom kojim raspolaze i nastoji da ovlada. Taj softver ima svoje algoritme koji pocivaju na prioritetima drugacijim od onih na koje mi mislimo kad kazemo da ne licimo na sebe na fotografijama (moja LK kada se kopira dobija samo pretezno tamnu mrlju na mestu za fotografiju recimo) ili da je bolje da skidaju fotke sa Fb-a, a ti prioriteti se vezuju za potrebu brze identifikacije i pretrage u bazama raznih desavanja u kojima nije jednostavno identifikovati aktere i slicno. Poznati su nam vec huliganski ispadi, primera radi. Ispostavilo se da se moze usaglasiti sa tim SW-om i jeftinija fotografska oprema kojom mogu relativno brzo ovladati sluzbenici, a da bi se pruzila prilika za "popravni" dat je relativno kratak rok trajanja LK u prvi mah. Dakle, taj prelazni period u kome bi se trebali usavrsiti sluzbenici kroz praksu namece nam jos jedno skrasnje cekanje po redovima, ali ima svoje razloge. Naravno, uvek se za tako nesto moze okriviti drzava pritom zaboravljajuci da su sve to samo ljudi, nase komsije, oni koje srecemo u prevozu, isti oni koji zive paralelno sa nama ovaj nas zivot...e isti ti imaju identican osecaj za obavljanje vlastitog posla kao i ona Mica-ubica ili kako li se vec zove najpoznatija Youtube salterusa kod nas.Stoga, treba izgurati barem onaj najvisi prioritet a oko ostalog cutati i trpeti dok nezadovoljni gradjani gundjaju.
Pomenuti softver vuce taj prioritet i fotografi mogu da slikaju sa svojim gundjanjem u ovom slucaju iako meni njihovi argumenti zvuce smisleno. Mislim, ukoliko drzava moze da nas prislili da uplacujemo pazare na svoje racune u bankama, a da nas pritom ne zastiti od provizija koje su cak i po 900 dinara po uplati (bas vozim slucaj trenutno sa takcom provizijom za maleni kozmeticki salon koji uplacuje pazara taman dovoljno za PIO obaveze svog vlasnika i nesto telefonskog racuna za fiksni telefon), onda itekako mogu da razumem fotografe koji su sada vec prisiljeni da otkazuju zakupe lokala jer ni tog sitnog, ali relativno redovnog rihoda sada vise nemaju.