Pozdrav,
Sony i FF epopeja ucinili su FF daleko blizim nego ikada, pre svega cenom i senzorima. Iako se nista nije "valjalo izabrda" i prakticno nije nastavilo u tom smeru, Sony je itekako sa svojim FF telima uticao na kompletno trziste. Sony kao Sony, mnogo puta do tada dokazano, eksponira se kao prisutan u vrhu i izgubi volju da se pozicionira jasnije i bolje od toga, ali jedno jeste sigurno - kupovinom Sony-ja izbegavas pogresnu kupovinu. Slicno je i kod DSLR-a ispalo, nije pogresio onaj ko je kupovao Sony aparate, nigde taj Sonu ne zaostaje za konkurencijom, samo nema onog prirodnog nastavka koji je ocekivan, ukoliko vucemo analogije sa istom tom konkurencijom. To Pentax nije nikako uradio, on je imao i zadrzao delimicno svoje trziste i pusta nove proizvode na to isto trziste, a da to pritom C i N ne primecuju, niti ih zanima. Sony je upravo na njihovo trziste udario, izbacio jeftina FF tela, pokazao da moze i tako da se proizvodi i cena je ostala takva i za sve ostale.
Eto, cak nisam siguran ni koliko je uticao na ideju o broju Mp kod Nikona, mozda ni to nije bas potez bez posledica, ali je cinjenica da je pokazao kakvo telo moze da se proizvodi za kakve pare i time je ucinio itekakvu uslugu svima nama, korisnicima.
Za one koji bi tek da kupuju, raznorazni testovi i "testeri" sigurno predstavljaju odredjenu referencu, ali za one koji su vec u odredjenim vodama, fotografije , a zatim i podrska za odredjeno telo jedino predstavljaju referencu. Stoga ne treba brinuti mnogo zbog testova, bas je pomenuti Sony FF model na kome se jasno vidi sta moze da upropasti losa podrska odlicnom potencijalu. Ja sam vratio oba FF-a i ostao na APS-c telu kada je Sony u pitanju jer sam se nasao pred ogromnim problemom da stakla za FF kostaju basnoslovno u odnosu na konkurenciju (iz prostog razloga sto jos uvek nema polovnjaka a Minoltina stakla su vecinom neupotrebljiva na nivou koju zahteva megapikselaza na A900/850) i da je i Sony napravio praljv trik sa razdvajanjem objektiva po telima i posle uvoda sa jeftinijim telom, doveo nas do razrade u kojoj je sve isto kao i kod konkurencije, samo ga jos i nema...treci cin nisam nameravao da docekam, ustupio sam 850-ku kolegi koji i danas kuburi sa istim problemom ali slika samo svadbe pa je nekako i uspeo da konacno zaokruzi pricu o objektivima.
Taj Pentax bih zaista voleo da probam, da budem iskren. Doduse, cena mu je takva da ga sigurno , bar ne sada, ne bih kupovao radi probanja...iako sam, recimo, bas A700 svojevremeno platio i vise...