Pozdrav,
...
Canon EF 70-200 f/2.8 L IS II, je objektiv koji me sluzi evo vec nekoliko meseci, pa se moze reci da su saveti "iz prve ruke".
....
he, he, e to sam cekao da procitam, ali mi bilo malko glupo da kao padobranac sad u ovoj temi pitam da li koristis bas taj objektiv...samo me malo razocaralo ono dalje, jer sam se nadao nekom licnom iskustvu upravo kod poredjenja novog 2,8 i F4 IS
Dobro, o tome cemo jos u nekom adekvatnijem topicu za telce, da ne pogusimo ovu temu ovde.
Da, mislio sam na "cetvorku" belaca, 2 X F4 (IS i Non-IS) i 2 x 2,8 (IS i Non-IS), jedino novi 2,8 ne mogu da oklopim u pricu jos uvek. Novo ume da poremeti stvari skroz naskroz a ume i da razocara ako se previse ocekuje od njega.
Ipak, univerzalac, apsolvirasmo, ne postoji. Po meni postoji samo budzet koji mozda moze dobrim balansom da kreira univerzalni set, ali to je vec nesto drugo. Inace, ja i dalje nemam pojma sta autor koristi od tela, FF ili crop, jer ja vec odavno Canon posmatram iskljucivo kao FF, odnosno sva moja iskustva se sada vec odnose samo na to. Za mene je FF bio pravo otkrovenje kada je Canon u pitanju, za razliku od Sony-ja...recimo
Samo bih jos napomenuo, jer neko je smopinjao i mali gubitak u kasnijoj prodaji objektiva, na svakom, ali bas svakom objektivu gubitak postoji ako se kupuje nov a prodaje polovan. Pritom mislim na objektive koji se kod nas realno mogu kupiti bar svakog meseca po neki, ne na one raritetnije, ali pritom ne mislim na neke Limundo&E-bay SF domene u kojima zaista neko proda polovno skuplje nego sto kosta novo... U tom smislu, sto je objektiv skuplji, bez obzira na to sto nece procentualno, novcano ce gubitak biti veci. Evo sta hocu da kazem: pomenuti 28-105 moze se nabaviti uvek za 130 eura, mozda i malko manje povremeno, a da je primerak odlican i ocuvan. Pritom nov kosta nesto ispod 300 eura uglavnom, a da ga mozes odmah kupiti a ne narucivati. Gubitak iznosi fantasticnih 50%, cak mozda i koji procenat iznad toga, ali u novcu to je oko 140-150 eura ukupnog gubitka. Kako jos uvek nema novog 2,8 (70-200 L) u vrziji polovnjaka, pokusao bih sa nekim drugim primerom, pa kako je pomenut i 24-105L, neka bude on. Iako ne mora da bude, njegova cena je standardno oko 950 eura za nov (
http://pcfoto.biz/canon-ef-24-105mm-f4l-is-usm), ali se polovan nalazi vrlo cesto u rasponu od 650-800 eura, mahom za 700 (ukljuciv i onaj raspon za cenjkanje). Daleko manji procentualni gubitak, ali dosta vise novca nestane u medjuvremenu. I to je faktor o kome valja razmisliti. Ja to resavam dugim biranjem i kupovinom uglavnom polovnih stakala, retko pritom pravim gubitke, uvek imam novca za kupovinu i to mi daje mogucnost da biram. Ne patim od novog kada su objektivi u pitanju, iako sam imao i losih iskustava, ali su sva bila u rasponima ispod 100 eura ukupnog kostanja pa su gubici daleko, daleko manji a iskustva jeftino placena
Konacni savet sa moje strane - budzet. Kreiranjem ukupnog budzeta, ali pod uslovom da znam o kom se telu radi, i kreiranjem vlastitih zahteva sa druge strane, mogu sebi da predstavim prilicno prcizno ono sto bih kupio.