Pozdrav,
nema kompromisa a da je pritom univerzalno resenje. Nisam probao 70-300IS na nekom takvom koncertnom zadatku, ali nesto se ne bih dvoumio da ga isprobam, ako nista, makar zbog ogromne razlike u ceni u odnosu na 70-200 2,98, pa sve i da zanemarim 100mm vise i stabilizaciju. Cenu prvo spominjem jer ona ostavlja prostora za druge objektive. Ukoliko studijski radis portret sa barem 4 metra daljine (a da je dovoljno udaljen od pozadine i slicno), tu 50mm na FF telu zavrsava posao cak i za celu figuru. Nategnuto, ali zavrsava posao. Za neki grupni portret ili nesto siri portret, to sve pije vodu sa tim staklom. Losu 50-icu za Canon nisam jos video ali ne kazem da je nema. Na svadbama, bar sto se tice raspona, 35mm zavrsava posao. Ja sa obicnim 35mm nikako nisam zadovoljan, a sa L varijantom sam posebno razocaran (zbog cene, ne u medjusobnom poredjenju), ali sam se nagledao i sasvim pristojnih fotki sa tim L-om. Ipak, kvalitet fotke ovde jos uvek nije tema nego raspon. Dakle,svadbari vole i taj 35mm, prija im raspon. Ne znam, meni je to nekako, tek da ga imam...a toliko ga i koristim, da budem iskren. Ispod toga sve izoblicuje, bez sumnje, pa sad, kako hoces.
Ja nemam taj 24-105L ali kazu da je to na svom rasponu isto sto i 17-40L. Ako je tako, to je prava stvar za all-round objektiv. Naravno, sve ovo sto pisem odnosi se na FF telo i moja iskustva.
Konacno, jedno solidno resenje za all-round je 28-105 objektiv, jeftin je i sasvim upotrebljiv. Moja topla preporuka za bilo koga ko jos uvek ne zna u sta bi tacno ulozio. Sto se tice studijskog rada, mozda treba uzeti u obzir i 24-70 2,8 L, ali samo ako mu pronadjes jos neku namenu pored te studijske jer kosta dosta vise od odlicnog portretnog prajma, pa ako bi samo za to sluzio, pozdravilo ga sto je dobra kupovina...
Nego, vidim da niko ne pominje 70-200 F4 IS L, rece mi Storm za to staklo da moze da se poredi sa prajmovima, mozda ono zavrsava bar dve od tri zadate teme. Ja ga nisam isprobao ali mi se cini da cu ga naprolece pazariti. Ovaj bez IS-a sam izgustirao i odlucio se za 70-300 umeso njega, ali ako sam dobro razumeo, taj sa IS-om je tek prava stvar. Nije za svadbe ali vec za koncerte i eventualno studio mozda posluzi.