Što se tiče uvoza aparata za sopstvene potrebe,moje mišljenje je sledeće.S obirom da su digitalni aparati (i kompakti i dslr-ovi)mnogo pristupačniji nego pre npr.5 godina,normalno je i da su postali nešto što takoreći poseduje svako domaćinstvo,i to bar jedan komaT:-)Samim tim,donekle se podrazumeva da će ga svako ko krene na put poneti sa sobom.Iako vas prilikom izlaska iz zemlje carinici redovno pitaju da li imate nešto da prijavite,ne pamtim da je nekome u skorije vreme palo na pamet da prijavi aparat (pod uslovom da nije u pitanju ful komplet profi opreme),niti da su pak carinici pravili pitanje po povratku u zemlju sa istim tim aparatom.Elem,ako kupite neki prosečan dslr sa npr. 1-2 objektiva,mala je verovatnoća da će vas carinik cimati zbog toga,jer uvek možete reći da ste ga kupili ranije.Dajem glavu da dotični gospodin organ neće moći da ga testira na licu mesta kako bi utvrdio njegovu starost.Naravno,ne treba mu mahati ispred nosa sa upakovanim aparatom i računom
,lepo ga staviš u neku izlizanu torbu od ranije,i to je to!A i što se tiče same procene aparata,pa zar mislite da bi bez obzira na komercijalno poznavanje robe,većina carinika skapirala razliku između nekog nabudženog prozumera i npr. 5D sa L objektivom?Doduše,uvek je tu internet da se bolje informišu,ali nema šanse da bi se bavili time samo zbog jednog aparata.Znači,ono što sam ja navela u predhodnom postu je procedura ukoliko neko baš insistira da bude sve po PS-u,ali ja prva ne vidim razlog za tako nešto
Ukoliko je pak neko zainteresovan za uvoz opreme od strane pravnog lica radi dalje prodaje,e to je već sasvim druga priča.