Pozdrav,
Hornet, oko portreta je vec nemam dileme, njih radim uglavnom sa 85mm 1,8 i to je najbolje sto sam do sada radio. Nadalje koristim i 135mm f2,8 i 50mm 1,8 Zeiss, kao i Sigmu 50mm 2,8 macro, a eksperimentisao sam i sa ovom stotkom...ipak, redosled koji sam naveo nije uvek takav kod koriscenja ali uvek pocinje istim - 85mm. Ispocetka su to bile tudje sugestije koje sam bezuslovno slusao, danas to mogu komotno da elaboriram lagano, samo nije nam ovo tema za tako nesto. Ukoliko ciljas na stotku kao visenamenski objektiv za portrete i makro fotku, onda je to No.1 izbor, sem mozda ekvivalenata drugih proizvodjaca, sto ces vec videti iz eventualne razlike u ceni.
Pazi, 85mm je objektivno ne samo jedino jak u portretima, vec je maltene jedino u tome i upotrebljiv. Znacajno ogranicenje.
E da, hvala za titulu
...znam ja koliko muke imam da odaberem pa reko'da drugima malo ublazim muku.
Neo, vidim da si vec usvojio sjajnu koncepciju kupovine opreme
DeVil, razumem poneke mehanizme makro-fotografije, naravno, imam ja i od ranije radova za kacenje samo sam jako lenj, mozda u nekom momentu ali sada...bah, ali ovde mi je trebao odgovor na pitanje kako se nosi staklo sa kolicinom svetlosti koja je raspoloziva. Zadnje dve su nastale u sumi, ne previse gustoj i gotovo bez trave uopste. Vrlo malo svetla prodre, ali za ovaj objektiv se pokazalo da je dovoljno. Koncepcijski, za ove "sarenije" fotke mi je jasno gde lezi greska, i da sam ih radio za svoju arhivu a ne za analizu, verovatno ih ne bih ni uslikao. Uslovi su bili takvi da sam ucesvtovao u betoniranju podloge za sto za stoni tenis koji sam nedavno uzeo, pa sam ove fotke pravio u momentima kada moj deo posla nije zahtevao da ostavim apart. Namestim aparat na stativ pa se onda u pauzici prikradem zbunu koji je jedini imao nekakve insekte po sebi i to i jeste ambijent samo za analiziranje kakvoce rada i samih fotografija, a ne za nesto drugo.
Ipak, lepo je i ovde procitati neka Tvoja iskustva u vidu saveta, pa da lagano uoblicimo svojevrsnu studiju o ovoj vrsti fotografije iz koje mozemo dosta nauciti.