Pozdrav,
ljudi, izvinjavam se sto se mesam, pa da ne ispadne da glumim drvenog advokata, ali to sa izbacivanjem RAW-a je Zoran ironicno napisao apropo bas pojedinih bisera, na drugom forumu doduse, u kojima jedan nadobudni clan kalkulise kako mu je RAW preterano komplikovan i kako ne vidi sta je tu uopste neophodno....to je lupetanje gluposti, a na ovoj temi je puko ironisanje. Zoran puca sa Entry-levelom i ne znam ima li Jpeg cak kao preview opciju, sve radi iz RAW-a poodavno, tako da je ovo samo sprdacina.
Do neophodnosti ili suvisnosti pojedinih tehnika fotografisanja, a posebno onih impelemtiranih u tela ili objektive, mozemo ipak stici samo licnim iskustvima , pa tako i sa RAW-om. Ja, primera radi, jos uvek imam problem da se sam u sebi izborim sa Live-view opcijom na aparatima (imam na nekim ali nikako ne koristim, iako to zapravo nije ovaj LV), polako se privikavam na ideju HD video zapisa na neadekvatnim skalamerijama kao sto je DSLR, a vec sa se preveo odavno u pravu veru sto se tice RAW-a, svetla, pa cak i enormnog iznosa za dobro staklo. To dodje sa vremenom, o tome ne treba diskutovati pre nego sto covek to proba, zazmuri, otvori oci pa ponovo proba. E ako ni tada ne shvati, nece nikad
Ipak, da nema RAW-a na entry-level sokocalima, kad bismo se naucili na vestinu koriscenja ovog jedinstvenog nacina pamcenja fotke koja se ubrzo pocne podrazumevati i neprimetno postane iskljucivi stil fotografisanja po pitanju formata slike.