Pozdrav,
doslo vreme da za dosta vise para i ja pazarim malko bolju tehniku i sada sam zapeo u tele-podrucju. Do sada sam koristio na Canonu 75-300 i 55-200, oba bez stabilizacije, dva izrazita primerka low-budget fotografske tehnike, ali dodje vreme da se nesto menja. Naime, neophodno mi je da sam i za tele-podrucje prilicno siguran da ce fotka zavisiti iskljucivo od mog umeca, hvatam momenat i tu nema previse pardona. Do sada je bilo tako-tako, zavisilo je i od mene ali i od "volje"stakla koje sam imao, a sada cu to da dovedem u zavisnost skoro iskljucivo od mog umeca. Samo...sta tacno kupiti?
Sistemom pro et contra, dosao sam do zakljucka da za nesto manje novaca mogu dobiti nesto veci zum, odnosno stici i do 300mm (pucam sa FF-a pa mi ni 300mm ne "dobacuje" bas dovoljno, a kamoli 200), dobiti stabilizaciju i crno obojen objektiv. Da, ovo zadnje jer mi "belac", iako ga ponekad bas prizeljkujem, suvise nekako privlaci paznju na telu, pa stoga pomalo i utice na izbor. Sa druge strane, za nesto malko vise novaca (oko 100 eura je realna razlika u ceni) dobijam "beo" objektiv iz L kategorije, sa fiksnom blendom i sa sjajnim pedigreom. Dobijam i znacajno skracenje u tele-podrucju, pa mi sve to ne dozvoljava da dobro odvagam sam sta mi je ciniti.
Ne patim nesto preterano za L oznakom, ali 100 eura razlike u ceni sigurno nije motiv da zaobidjem L klasu, ali to mi je mozda i najmanje znacajno.
Vise me interesuju realni dobici, oba imaju blende 4 ali belac ima fiksnu blendu a crni nema, a sa mojim iskustvima sa Sigmi, tamo ne rizikujem poodavno sa fleksibilnom blendom. Ne znam kako je sa ovime kod Canona, a prakticno i ne znam bas jasno pricu o fiksnoj i kliznoj blendi, ako takva prica uopste postoji. Kod Sigme, prema mojim dosadasnjim iskustvima, zasigurno postoji.
Sta je bolje i u kom segmentu? Sta da kupim, otprilike neka rwalna procenjivanja polovnjaka su oko 450 eura za belca i 350 eura za "crnca" , sto se moje spremnosti da platim ove objektive tice, sve to pije vodu, samo ne bih bas oba da kupujem
![Smiley :)](http://forum.pcfoto.biz/Smileys/classic3/smiley.gif)
Dosadasjne koriscenje je prihvatljivo, ispod cu zakaciti par skorasnjih primera na krajnjem zumu, odnosno na 300mm. Ipak, treba mi nesto malo bolje, i sigurnije, a ako se odlucim za fotkanje i u slabijim svetlosnim uslovima, mozda je OK uzeti i stabilizaciju u obzir. Inace, vec imam nekoliko objektiva iz tele-podrucja koje tesko mogu da koristim bez stabilizacije, uglavnom ih sa adapterom koristim na Sony sistemu (300mm F4-..., 420-800 F8 i 500mm F8), pa bih ipak uzeo neki od navedena dva. Primeri sa 75-300: