Valjda su se vremena promenila malo, ako ne sa aspekta finansija, onda na polju jednostavnosti planiranja putovanja, tako da će ova „wanna be“ reportaža možda i vredeti nekom.
ROMA
(centro storico feat Vaticano)
Maj 2010.
Neko posebno vreme za odlazak u Rim i ne postoji. Po mojoj skromnoj poroceni treba izbegavati loše vremenske uslove i velike katoličke praznike, s obzirom da je i bez njih Rim okupiran turistima do neke granice koja ugrožava Vašu mogućnost da zaista osetite puls i dušu ovog večitog grada.
Ako nekome znači pomenuću da sam odabrao putovanje u totalno sopstvenoj režiji, što znači rezervacija stana preko interneta i angažman sopstvenog vozila. Upotreba automobila pri dolasku u Rim uglavnom je svuda na net-u okarakterisana kao ludost (anatemisana u potpunosti), ali moje lično iskustvo je drugačije. Naime, za sada je još uvek povoljnije ka datoj destinaciji putovati kolima nego avio prevozom, s tim da je automobil potrebno ostaviti u nekoj od obezbeđenih garaža van istorijskog centra Rima (
centro storico). Garažu sam rezervisao na lepu reč, bez depozita (za razliku od apartmana – 20%), a autobuski prevoz do apartmana isplanirao sam unapred putem lokacije
ClicK!. Autobusi idu na 5 minuta.
Slika 1 – Električni mini bus koji pokriva uske ulice samog centra

U centar ne planirajte da uđete kolima, saobraćaj je značajno redukovan i može se ući samo sa posebnom dozvolom ili ako ste rezident. Ograničenje važi od 06:30 do 18:00 i od 23:00 do 03:00. Limit ne važi za motore i bicikle, a vikendom je vreme nešto drugačije, a to se, kao i područje zone ograničenja (
Zone Traffico Limitato – ZTL) da proveriti na sledećoj adresi:
ClicK!.
Inače, svi ulasci u zonu su obeleženi svetlosnim signalom “VARCO ATIVO”, ako su kamere uključene, što znači da je ograničenje na snazi i “VARCO NON ATIVO” ako su isključene.
Za sve ostale detalje, ako neko planira nešto slično, tu je PP i rado ću odgovoriti.
Kada priđete Rimu shvatite da je prilično veliki grad. Prostire se na 1.285 km2 i naseljen je sa cirka 2.730.000 ljudi. Ipak, isto se ne odnosi na sam najuži, odnosno istorijski, centar. Izborom prave lokacije (a to je potez uz ulice koje se naslanjaju na „Corso Vittorio Emanuele II“ i „Via del Corso“) dobijate mogućnost da sve bitnije turističke lokacije obiđete bez upotrebe prevoza – peške. Naime, sve te lokacije (veliki trgovi, Koloseum, Panteon..) se nalaze na realno malom rastojanju – 2 do 15 minuta hoda.
Po dolasku na željenu lokaciju shvatate da su ulice Rima jako uske, opasane starim zgradama, predivnih, ali na žalost neodržavanih fasada.
Slika 2 – Pogled iz apartmana na “Via dei Chiavari”

Inače, iste ulice pokrivene su kockom i okićene živopisnim izlozima u kojima za “male pare” možete da pazarite sasvim obične, a karakteristične sitnice za zemlju u kojoj se nalazite.
Slika 3 – Lokalna vinerija, koja pored vina nudi testenine, pršute i sireve