Dobrodosao Zorane,
ako mogu ja jedan savet da ti dam, jer i sam imam iskustva sa ucenjem, jer nisam poceo sa fotografijom tako davno. Mislim da se u fotografiji uvek uci i da ne postoji neki krajnji stadijum razvitka. Takodje, ucim nekim osnovama neke ljude oko sebe i nekako sam zakljucio metod koji najvise odgovara vecini.
- Najbolje je uciti deo po deo, kao sto vidim da si vec poceo. Mnogi prave gresku, jer mi hteli da nauce previse, odjednom, pa se izgube u tolikoj kolicini informacija
- Po meni, svako bi trebalo prvo da nauci tehnikalije oko samog aparata, kako da pravilno eksponira fotku u bilo kom rezimu i u bilo kojim svetlosnim uslovima, WB, exposure metering i razlike, razlicite AF modove i naravno, ISO, blendu i brzinu zatvaraca.
- Negde u isto vreme mogu da se nauce i neke osnove kompozicije, jer to ce najbrze da unapredi kvalitet fotografije pocetniku. Vrlo proste tehnike ce ti bukvalno preko noci dovesti fotografije na visi nivo
- Nakon toga ucenje o svetlu i dalje o kompoziciji
Sve ovo je za naprednije fotografe osnova i moze da se uci odjednom. Samo, iz iskustva znam da dok to ne udje u motoriku i osecaj da vec pogledom na scenu mozes da osetis koja podesavanja aparata ce da idu, gde ces da stanes, koju fokalnu duzinu ces da stavis itd... jako je tesko za pocetnika da se snadje u buljuku informacija i "pravila", obicno se pogube i fotke budu losije nego da nije nista probao od ovoga. Polako ces videti kako se kockice postepeno slazu. Poenta je da budes toliko tehnicki potkovan i da razumes ono sto se desava, da razumes kako ce tvoja oprema da "vidi" sve to. Kad se dodje do tog nivoa, onda dolazi pravi kreativni deo fotografije i pokusaj da se prenese poruka, jer se nece razmisljati o tim tehnikalijama.
Mozda i najvazniji savet koji cu ti dati je strpljenje i PRAKSA. Dzaba ti sve ako u teoriji razumes, a ne umes u praksi da primenis. Teorija je mnogo laksa
Ucenje nije linearan proces i imaces mnogo puta situacije da ti se cini da nazadujes u odnosu na neko vreme ranije. Nemoj da se obeshrabris i nastavi i dalje. Nakon 6 meseci do godinu dana ucenja i vezbanja, uzmi fotke od pre 6 meseci i uporedi sa fotkama nakon ucenja i vezbanja... neces moci da verujes kolika je velika razlika. Nemoj odmah da ocekujes cuda i da uporedjujes svoje fotke sa fotkama napredniji clanova ovde ili sa 500px.com sajta na primer, jer nece biti ni priblizno slicne. Nemoj da te to obeshrabruje.
S druge strane, gledaj te fotke i fotke renomiranih fotografa i probaj da razumes zasto su tako dobre kao sto jesu.
Ako bih morao u dve reci sve da sazmem: Strpljenje i praksa...
Nadam se da ce ti ovi saveti biti bar malo od koristi
Pozdrav