Zavisi od konkretnog dela.
Fotografisao sam neke slike i prilično sam bio zadovoljan kako su ispale u odnosu na original. Najveći neprijatelj može biti ram, ako je preglomazan, dominira itd. O staklu da i ne govorim. Idealno je uraditi snimanje pomoću rasvete (pilot svetla sa većim softboxovima), duža ekspozicija i obavezno "sweet spot" objektiva. Nema potrebe privrtati na f/9 na primer, ako je objektiv najoštriji na f/5.6. Zapravo je potpuno svejedno, jer je objekat fotografisanja potpuno dvodimenzionalan, pa objektiv treba koristiti tamo gde je najoštriji. Što se žiže tiče, ideal je da to bude neko tele područje, jer su barelna izobličenja (posebno ona nelinearna) najmanja u tom rasponu, a ako zbog prostora to nije moguće, treba insistirati na barem 50mm. Ispod toga ni u ludilu, osim ako prostor nije baš skučen, a snima se slika koja zauzima dobar deo zida.
Shvatio sam da je najteže postaviti aparat u ravan sa slikom, pa je potrebno napraviti neka merenja itd. Slika OBAVEZNO mora biti pozicionirana tako da osa objektiva gađa njen sam centar, dok je upravan u odnosu na njega. Najlakše ćeš odrediti centar tako što ćeš od ćoška do ćoška razvući dva kanapa i onda nivelisati aparat ili sliku, šta Ti je lakše.
Izbegavaj blic, jer je nenormalno teško kontrolisati isijavanje. Naravno, RAW se podrazumeva, kako bi u post-procesu izvukao veran kolorit i odnos tonova.
Pozdrav