Jeste poenta teme delom i da pokaže atmosferu mesta na kojem smo bili (putopis), ali bih ipak bio zahvalan na ponekom komentaru vezanom za postavljene fotografije...
Istina da fotografišem kompaktom (i bez neke posebne dodatne opreme, osim stalka), što me možda odmah kategoriše kao ''neozbiljnijeg'' ili bez puno mogućnosti za napredak, ali nadam se da nije po sredi osećanje da bi ikakvo komentarisanje bilo puko trošenje vremena i reči (barem ne iz pomenutog razloga)...? Pa i da jeste, zaista mi ne bi bio problem da to direktno i čujem, ovo ignorisanje mi je najgore
Istina je i da u fotografiji jednostavno uživam pa mi je suština bitnija od forme, ali mi znači da čujem kritike (mnogo) iskusnijih i ozbiljnijih kolega kojih ovde na forumu itekako ima, i da vremenom formu bolje prilagodim suštini koju želim da istaknem, tako da ona možda bude očiglednija i posmatračima sa strane, a ne samo meni samom.
U redu, sa ove vremenske distance (i čitajući aktuelne diskusije u nekim drugim temama), računam da sam pre svega preterao sa brojem fotografija. Jeste da mi je velika većina smislena iz ovog ili onog razloga (naglašavam, meni) i da bih voleo da čujem mišljenje o njima, ali razumem i da ljudi nemaju vremena da se previše udubljuju, pogotovo kad naiđu na ovako obimnu, a opet i ne toliko posebno temu.
Sa druge strane, nije mi želja bila da pokažem nepoštovanje vremena/inteligencije članova foruma, niti ovaj forum vidim kao mesto gde je u redu bapnuti nasumične slike sa letovanja (Fejsbuk, i smatram da nisam to ni uradio), već je ideja bila pružiti priliku da se lakše probere ono što je bolje i odmah ukaže na ono što definitivno ne valja, kao i ostaviti više mogućnosti da se daju sugestije za ostatak materijala, tamo gde su poboljšanja moguća.
Definitivno sam mogao da redukujem broj fotografija barem za pola (autocenzura), ali računam da bih možda izbacio neku za koju je moguće dobiti vrednu kritiku iz koje bih još nešto naučio, kakva god ta kritika bila, a da sa druge strane nije problem jednostavno ignorisati one koje nisu vredne pomena - ali mi je teško da poverujem da su ovde sve takve...? Ali i ako jesu, recite slobodno, čisto da znam za ubuduće, iskustvo se stiče greškama.
Iako za većinu slika, koje bih možda izbacio, dobijem po ušima, ako se među njima nađe i par onih koje izvuku poučan komentar, mislim da itekako vredi što sam ih ostavio, meni sigurno, a verujem i drugima koji su sličnog nivoa (ne)znanja kao ja.
Elem, ukoliko neko ipak bude imao vremena (i misli da vredi isto utrošiti ovde), cenio bih ako bi, po svojoj proceni, izdvojili par boljih slika, par onih kojima nije mesto ovde, i par onih koje bi nešto drugačijim pristupom bile bolje. Naravno, svako dodatno pojašnjenje zašto mislite to što mislite je plus. Hvala!