odradjeno sve za dan, ispi1234 sam potpuno ... i slikanje i aparati i merdevine i zidovi i svetlo i .... i ko dizajnira onaj plastik fantastik je1234 mu ja sve po spisku da mu .... trebao sam da uzajmim od nekoga dobru 50tku ili 83ku a ne da se patim sa fantastikom ...
da krenem od pocetka, svetlo, svetlo, svetlo, svetlo .... sve je cool ali ako svetlo nije uredu mozes slikas sa kakvim oces aparatom i objektivom nece nista da ispadne ... a sto je moj tast voleo lak pa to ti je .. slike su lakirane samo tako, neke bas bas .. jedna me upropastila mislim da ima jedno 4mm sjajnog providnog laka na sebi ... kako god stavis svetlo negde sija i presijava i ... uzas ... na kraju sam je slikao sa svetlom iz druge sobe na par sekundi .. ma raspad sistema .. dakle dobro svetlo pre svega ..
geometrija, dakle aparat mora da bude na sred slike, pa se mrdas tamo vamo da uokviris sliku (+ foto sample kartu) .. onda krenes da se nerviras kako jedna strana rama ok a druga nije, uspes nekako da ih uglavis da se poklope sa guides na aparatu, pogleda sa strane aparat stoji krivo, sta je fora, hebeni ramovi nisu u vinkl sto bi reko moj ujka zidar .. i ramdziju i spisak i ... pa bre ni prav ugao ne umeju da naprave, nema bre 2 paralelne stranice na ramu nijednom .. sve fali za "malo" .. kad gledas iz daljine na zidu nije frka al kad uvuces u fotosok os se roknes
fokus, sto zbog laka sto zbog drugi stvari ali autofokus ne radi bas svaki put .. posebno ne na 3mm laka .. fokusira povrsinu laka, ne ovrsinu slike .. tako da je manual fokus morao da radi, i to je ok tako sam i planirao samo 123beni plastik fantastik ima fokus ring koji je smesan, pipnes ga prstom on se mrdne, fokusiras, pustis ring on se defokusira, ma totalni bedak... znaci jasno je sto je plastik 100eur jbg .. za manuelan rad - jok .. digo sam blendu na 2-2.2 na svim slikama (sljocno i par komada na 1.
pa cak do 5 cisto "za svaki slucaj" a gde su veliki ramovi to je i moralo da bi i ram bio ceo u fokusu a ne samo slika
merdevine obavezno, posto sam sve slike kacio na isto mesto onda je aparat isao gore dole zavisno od slike pa sam morao male merdevinice tu da mogu da fokusiram a da ne ispomeram sve
.. takodje remote trigger - odradio posao do jaja ...
bracketing - jbg ja nisam umeo da napravim bracketing na 5dmk3, dal sam ja glup il sam se naviko na ML ili ... ali meni to nije islo, kuco je on po mnogo slika ali to nije to .. tako da sam onda rucno svaku sliku fotkao na -1 do +1 sa stepovima po 0.3 na F1.8, pa isto to na F2.2 pa isto to na F5 pa isto to sa i bez bliceva .. pa sam posle vadio valjane i brisao lose fotke ....
finalno, uspeo sam da startujem skripte koje su dosle uz ovaj DKG ali to nije to .. potpuno beskorisno + mi je cak neke stvai i kad se tripovao da radi ok pravio uzas ... sve zuto crveno .. strava i uzas ... tako da sam ja slike opravio onako po mom osecaju za boju (jaoooo), tu i tamo sakrio neki odblesak koji mi je promakao, neki dust spec koji je ostao na slici (retard, nisam se setio da prvo prebrisem sve slike, zena ih brisala posle slikanja ... znaci nekad stvarno covek zaboravi da upali mozak)... pa sam coveku koji radi pripremu za stampu dao i te moje "obradjene" jpg-ove i original raw slike gde na svakoj ima i kartu boja, poslao sam mu doc od same karte pa bem lig a mozda on bude znao to bolje nego ja
eto cisto da bacim report ... evo i jedne slicke kako je to sve izgledalo u nekom trenutku na pola posla