Rukohvat nije najlepsi, jes, deluje nezgrapno u odnosu na sve ostalo, ali pazi sad, danas na omd em-5 sa vertikalnim dodatnim gripom, turim veliki 50-200 SWD, kilo zive vage, velicinom je izmedju 70-200 sa F4 i onog F2.8, tu je negde, i shvatim da ne daj bouze da moram to da drzim u ruci duze od sat vremena, em se sve vreme mucim da ga druim stabilno, em pomalo sve i zulja, bode....prosto dodatni vertikalni grip HLD6 ( koji je inace iz 2 dela, da se ne zbunis) za em5 nije napravljen da udobno nosi ove malo gromadnije objektive od oko kilo.....e zato je rukohvat na em1 izgleda prava stvar, ovako po slikama mogu da zakljucim da cu 50-200 glat da drzim u ruci, i udobno i stabilno i dugo, mozda ne kao na E5 ali bice to dovoljno dobro....jbg, ipak je ovaj aparat pravljen namenski da se na njega kače i gromade poput 300mm f2.8 od 3 kile, doduse tu ce morati da se doda i novi horizontalni grip HLD7 ...tako da mislim da su rukohvat na em1 uspeli da udese u milimetar, da ne bude mnogo odvratan tj budzast a da sasvim fino posluzi za veca stakla, osecam da su na njemu najvise radili, vidim i da se posebno hvale na sajtu kako su uspeli da ga udese da bude savrsen, bla bla....
Sta da ti kazem za 12-50, ako nemas prevelika ocekivanja bices odprilike odusevljen ...drugar moj je imao canon 40d, 24-70 2.8, 24-105, i sve to prodao i pazario em-5, i jedva sam uspeo da ga nagovorim da uzme i 12-50, nije hteo jer je citao po netu kako je njanjav itd....i naravno ubedim ga da kupi, i sad cu ti citiram njegov utisak
"(opet da ti kažem da ovaj 12-50 nije ništa gori od mog 24-105L, čak bih se zakleo da su najmanje isti ali ne smem da komentarišem pred CN fanovima koji su isključivi)."
a neki moj utisak za 12-50 je sledeci...lagan, zgodan, brz u fokusu samotako, raspon juhuuu, elektronski zum za video po zelji, solidna makro mogucnost.....ostrina sasvim dovoljna, nikako se ne moze reci da je mutan i slicno....coskovi i periferije mekaniji, ali nista mutno do neprepoznatljivosti, vec podnosljivo.