Obzirom da je ovo vec zavrsena tema, ali, evo dacu svoj sud o pomenutom objektivu, bas iz razloga sto ce i neko drugi za neko vreme imati slicnu dilemu.
Canon 18-200 is sam koristio sa 40d i 50d i 550d. Takodje sam koristio i 18-135is. Dakle opalio sam vide hiljada fotki sa ovim staklima.
Od samog pocetka prodaje staklo 18-200 je naislo na brojne kritike, u vezi kojih se u potpunosti slazem. Najvise zbog besmislene cene koja je bila oko 600e. Sa druge strane staklo 18-135 je bilo bolje ocenjeno samo zato sto je bilo dosta jeftinije oko 350e.
Oba stakla su jako ali jako slicna i jednako nista narocito, ali opet ok, narocito kao travel lens.
Danas ako neko pronadje ovo staklo 18-200 za pristojne pare kao recimo 200e ili sl...to je po meni skroz ok cena i pre bih ga uzeo bas zbog tih 200mm.
Inace, stakla su vrlo slicne ostrine kao i kit objektiv, stim sto na 55mm su mnogo bolja od kit objektiva iz dobro poznatih razloga.
Ostina objektiva je zadovoljavajuca, kao i boje. Daleko je to od dobrog objektiva, ali je ipak na kraju krajeva skroz solidna stvar.
Sa ovom objektivima se moze slikati iskljucivo u rasponu blende od f5.6-8. Pre i posle, jednako je dosta lose. Najbolja osrina kako na 18mm tako i na 135 odnosno na 200mm je sa f5.6.
Eto, nadam se da ce ovo nekom biti od znacaja za kupovinu ovih stakala.
pozz
pozz