...razumem tvoj problem Tviti, svako ga ima povremeno.
Sa druge strane ,čuda nažalost kod objektiva ne postoje... Objektiv 18-xxx jednostavno ne može biti sjajan iz konstukciono-mehaničkih razloga.
I bla-truć, čak sad i da prostudiramo koji su to razlozi, uz pomoće neta i članova, neće to rešiti ni jedan problem.
Dobar je za ne previše zahtevne turiste, čini on posao, naravno . Jedini je problem što po svoj svojoj prilici, ti nisi taj.
, bar ovoliko koliko ja pratim forum.
Ako baš želiš kompromis onda 18-135is ( i to ovaj novi STM ...ako je moguće).
Nisam nažalost imao prilike lično da se družim sa njim, gledam i čitam o njemu samo po netu, ali mi se čini da je i više nego solidan...
Raspon, stabilizacija, optički jako korektan celim rasponom, 67mm dakle ne previše skupi filteri,STM, Canon..hm....Što se kažu Vojvodjani, di ćeš naći bolju curu za te novce...
Mana je samo što se polovni još uvek teško nalaze...Ima zato mk 1 koliko ti duša želi , ali on je malo skromnijeg kvaliteta. Koliko? Hm,ne znam...
Jedino ako se javi neko ko je imao oba. Pitanje koliko ima takavih na forumu.
Naravno, za nuždu tu je čika Storm...pod uslovom da ih je i on poredio direkno.
Takodje jedno od najboljih rešenja je 15-85..oko 380-400.-€ u Srbiji, polovan. O njemu ne treba trošiti reči, ali ni njega nema često po oglasima...ali naidje.
Taj 28-138 je FF, vremešan ali nije loš
. Sličan problem u drugoj temi čovek ima sa 24-105. Slažem se da je tu rešenje upariti ga sa c.10-22 ili sl, ali...
Prvo, cena tog zadovoljstva,drugo prekid u rasponu na jako nezgodnom mestu na cropu. Pa onda ako si u nekoj urbanoj akciji, imaš danas bar 100x...ono...skini jedan-stavi drugi-vrati prvi...Eh...
Meni lično je zato draže nešto 17-....
Šta god počinje sa 17 na cropu je uglavnom jako pristojno... proizvodjača izabereš prema budžetu kojim raspolažeš. (Tamron već od 200.-€ ...zaklapa od širokog do portretnog,a blenda 2,8
)
Posle njega 70-200 f4 (70-300) i zaklopio si raspon sa 2 objektiva. Treba ti i jedan prime u perspektivi, ali to sad već može da sačeka.
Birajući izmedju manje i bolje, ili izmedju više ali krša, uvek ono prvo...